De strijd om het tweede en laatste finaleticket in Mijn Restaurant bereikt deze week zijn kookpunt. Terwijl het Antwerpse restaurant VONK al zeker is van een plek in de eindronde, hangt het lot van datcha (Gent) en Lucien (Kortrijk) aan een zijden draadje. Om de twijfelende kijker een handje te helpen, krijgen de duo’s hoog bezoek van de absolute top van de Belgische gastronomie.
Het is erop of eronder voor de overgebleven kandidaten. Eén zaak zal onherroepelijk de deuren moeten sluiten, terwijl de ander mag dromen van de overwinning. Voordat de kijker zijn definitieve oordeel velt, schuiven er maar liefst vier Michelinsterren aan tafel voor ongezouten stemadvies. Driesterrenchef Viki Geunes (Zilte) en zijn dochter Gitte beoordelen de ervaring, geflankeerd door sterrenchef Nils Proost (Neon) en zijn partner Annelies.
Frituren
In Gent wordt de delegatie bij datcha aanvankelijk warm onthaald. Vooral bij Nils Proost valt de filosofie van het restaurant in goede aarde. “Fijn om like-minded mensen te zien die vol passie met groenten aan de slag gaan en niks verloren laten gaan”, merkt de chef van Neon op. De ‘no-waste’ mentaliteit en de focus op groenten zorgen voor een beloftevolle start.
Toch verschijnen er al snel enkele donkere wolken boven het Gentse paradijs. Zowel de jury als de gastchefs merken op dat de uitvoering soms te wensen overlaat. Het grootste struikelblok? De frituurpan. Veel gerechten blijken gefrituurd en vallen daardoor erg zwaar op de maag. Nils Proost verwoordt het scherp: “De finale bite was bijna letterlijk mijn finale bite.” Zijn advies is duidelijk: er moet meer frisheid in het menu om de balans te herstellen.
Ook gastvrouw Lauranne ontsnapt niet aan de kritische blik van Viki Geunes. Volgens de topchef mag het allemaal wat zakelijker. “Ze moet meer verkopen aan tafel. Money makes the world go around! Het is niet alleen gezelligheid, het is business”, zegt Geunes.
Dumplings
Ondanks de kritiek is er één gerecht dat de tafel weet te betoveren: de dumplings. Wanneer dit gerecht geserveerd wordt, valt de kritiek stil. Viki Geunes is dermate onder de indruk dat hij chef Ruslan persoonlijk wil feliciteren.
Wanneer Ruslan aan tafel komt, onthult hij zijn unieke geheim: de perfecte dumpling vouwt hij blijkbaar op de tonen van klassieke muziek. Beethoven, om precies te zijn. Het zorgt voor een luchtig moment waarbij Geunes lachend opmerkt: “Hij is wel een showman. Misschien moet hij de zaal doen in plaats van de keuken.”
