‘Milano’, met Matteo Simoni, gaat in wereldpremière op Film Fest Gent 2024: Bekijk hier de trailer

Matteo Simoni keert binnenkort terug naar het grote scherm met een aangrijpende Vlaamse film. In Milano speelt hij de alleenstaande vader van dove zoon. Dat zorgt voor een moeilijke, maar ook mooie vader-zoonrelatie.

Film Fest Gent 2024 krijgt ook dit jaar een indrukwekkend programma. Zo is er Small Things Like These van Tim Mielants al openingsfilm. Maar uiteraard is er nog veel meer. Zo gaat op 15 oktober Milano in wereldpremière. Milano is het fictielangspeeldebuut van Christina Vandekerckhove. Zij maakte enkele jaren geleden naam met de reportage Rabot, over de laatste bewoners van de sociale woontorens die afgebroken gingen worden. Nu waagt ze zich ook aan fictie.

Gebarentaal

Milano gaat over Alain (gespeeld door Matteo Simoni), een alleenstaande vader, die zijn dove zoon Milano een beter leven wil geven. De rol van Milano wordt gespeeld door de jonge Basil Wheatley, die in het echt ook doof is en Vlaamse Gebarentaal spreekt. Matteo Simone leerde VGT voor zijn rol.

In de film wil Alain zijn zoon een beter leven geven dan hij ooit heeft gehad. Ondanks zijn goede bedoelingen worden zijn onmacht en falen zichtbaar. Als Milano zijn moeder wil ontmoeten, komt hun vader-zoonrelatie zwaar onder druk te staan.

Matteo Simoni en Basil Wheatley

“Los van het feit dat het bijzonder was gebarentaal te leren, was de zoektocht naar liefde en communicatie binnen deze complexe vader-zoonrelatie ontzettend interessant voor mij als acteur. Nog nooit werd ik met zoveel psychologisch inzicht en nuance geregisseerd”, zegt Matteo Simoni over de film.

“Net als Milano ben ik doof en is Vlaamse Gebarentaal mijn moedertaal. Hoewel onze gelijkenissen daar ophouden, was het omarmen van mijn rol nog uitdagender omdat ik het script in het Nederlands moest omzetten naar VGT. Ik ben Christina dankbaar om met deze hoofdrol VGT een plaats te kunnen geven in de Vlaamse cinema. Dat smaakt naar meer!”, is ook Basil Wheatley enthousiast.

Meer
Lees meer...