Militairen ingezet om artsen te beschermen tegen geweld in Zuid-Italië

De Italiaanse regering heeft militairen naar ziekenhuizen in Zuid-Italië gestuurd om medisch personeel te beschermen. Dit gebeurt na een reeks gewelddadige aanvallen door patiënten en hun familieleden.

Vanaf maandag worden militairen ingezet in de zuidelijke regio Calabrië, waar medisch personeel steeds vaker het doelwit is van aanvallen. De maatregel komt als reactie op een golf van geweld tegen gezondheidswerkers in heel Italië, waarbij vooral ziekenhuizen in het zuiden zwaar te lijden hebben.

De Italiaanse Medische Associatie heeft alarm geslagen na een incident in het Policlinico ziekenhuis in Foggia. Daar werden artsen en verpleegkundigen fysiek aangevallen door een groep familieleden en patiënten, kort nadat een patiënt was overleden tijdens een operatie. Beelden van de aanval verspreidden zich snel op sociale media en zorgden voor publieke verontwaardiging.

Waarom zoveel geweld?

De toenemende agressie tegen gezondheidswerkers wordt voor een groot deel toegeschreven aan frustratie onder patiënten. Veel ziekenhuizen in Zuid-Italië kampen met lange wachttijden en een tekort aan personeel. Dit leidt tot ontevredenheid en wantrouwen bij patiënten en hun familie, vooral wanneer zorg niet snel genoeg kan worden geleverd.

De coronapandemie heeft deze situatie verergerd. Veel medisch personeel kampt met burn-out door de enorme werkdruk en lage salarissen, wat heeft geleid tot een exodus van gezondheidswerkers naar andere landen. Het personeelstekort en de groeiende wachtlijsten vormen een explosieve mix die steeds vaker tot geweld leidt.

Oproep voor strengere straffen

Medische verenigingen in Italië roepen op tot strengere maatregelen tegen geweldplegers. Ze willen dat daders die zorgverleners aanvallen of ziekenhuizen beschadigen, niet langer gebruik kunnen maken van gratis gezondheidszorg. Volgens hen is dit noodzakelijk om de veiligheid van het medisch personeel te waarborgen en verdere escalatie van het geweld te voorkomen.

Meer
Lees meer...