Left Right
scrollTop top

Minder stress door 20 minuten in de natuur door te brengen


Minder stress door 20 minuten in de natuur door te brengen

Enkele minuten tijd doorbrengen in de natuur kan wonderen doen. De natuur vermindert niet enkel angstgevoelens, het doet ook ons stressniveau dalen. Ben je hevig aan het stressen voor een belangrijke meeting? Dan weet je wat te doen.

Researchers aan de University of Michigan hebben een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de natuur op het stressgehalte van mensen. Hiervoor werkten de onderzoekers samen met 36 deelnemers die in de stad leefden.

Natuuronderzoek

Voor het onderzoek kregen 36 deelnemers de opdracht om gedurende acht weken wat meer tijd in de natuur door te brengen. Iets gedetailleerder hield dit drie keer per week een tiental minuten in. Waar en wanneer was volledig vrij te kiezen door de deelnemer zelf. Tijdens deze acht weken werden de deelnemers vier keer getest op hun speeksel dat zowel voor als na de natuurervaring werd afgenomen.

Gedurende de tiental minuutjes dat de deelnemers in de natuur doorbrachten, waren zij wel aan enkele voorwaarden onderhevig om het onderzoek te laten slagen. Dat hield voornamelijk in dat zij zo weinig mogelijk activiteiten die enige vorm van stress kunnen opwekken, moesten vermijden. Enkele voorbeelden zijn GSM-gebruik, lezen, een diepe conversatie aangaan.

Zeven op de tien Vlamingen gaan (bijna) aan de stress onderdoor.

Resultaten

Uit de resultaten kwam voort dat de cortisolhoeveelheid in het speeksel gemiddeld 21,3 procent per uur afnam zodra de deelnemers enkele minuten in de natuur doorgebracht hadden. Het was wel opvallend dat de deelnemers die langer dan tien minuten in de natuur verbleven, dus bijvoorbeeld twintig of dertig minuten, meer effect vertoonden.

Eerdere onderzoeken door organisaties zoals Mood Walks in Canada en the Nature Sacred Programe in de Verenigde Staten toonden al aan dat de natuur positieve effecten heeft op het menselijk lichaam. Het meest recente onderzoek van The American Heart Association beveelt je zelfs aan bij angst en stress de natuur op te zoeken.

Met oog op de toekomst

Onderzoekers hopen met dit onderzoek een meerwaarde te kunnen bieden voor de gezondheidszorg. Het doel is dat deze manier van enkele minuten in de natuur doorbrengen effectief door artsen wordt voorgeschreven als preventieve behandeling bij mentale moeilijkheden. Lees ook waarom het belangrijk is om pure chocolade te eten in stresssituaties.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…