Een hond op kantoor? Het is zo gek nog niet. Deze beestjes zouden een positief effect hebben op de werksfeer en je stress doen afnemen. Bij een gebrek aan inspiratie of aandacht is een hondenknuffel of snelle wandeling met het beestje misschien wel de perfecte oplossing.
Volgens psycholoog Thijs Launspach, ook expert in stress, is er met een hond op kantoor meer ruimte voor plezier. Dat knuffelen gezond is, is niets nieuws. Tijdens het knuffelen van een dier of mens maak je namelijk oxytocine aan wat ook wel het knuffelhormoon noemt. Het laat niet enkel je hartslag en bloeddruk dalen, het maakt je ook gelukkiger, vrijgeviger, medelevend en meer ontspannen.
Zeven op de tien Vlamingen gaan (bijna) aan de stress onderdoor
Oxytocine
Het hormoon oxytocine komt vrij wanneer je iemand langer dan twintig seconden knuffelt. Het is te vergelijken met borstvoeding geven, met iemand hand in hand door de stad lopen, een massage krijgen of de stof die vrijkomt tijdens een orgasme.
Dr. Paul Zak, onderzoeker van het hormoon oxytocine, raadt zelfs aan om meerdere keren per dag iemand te knuffelen. Wel liefst acht keer. Knuffelen met je collega’s ligt misschien niet altijd even voor de hand dus een hondje is misschien wel de geschikte kandidaat. Met zo een beestje op kantoor heb je alvast iedere dag een vrolijke collega op het werk.
Minder stress door 20 minuten in de natuur door te brengen
Niet alleen in het bedrijfsleven
Niet enkel het bedrijfsleven nam de proef op de som, ook de universiteiten van Vancouver en Amsterdam deden hier onderzoek naar. Tijdens studenten hun examenperiode werd er een kamer vol met puppy’s ingericht. Uit de studie bleek dat door contact met de puppy’s de stress bij de studenten met maar liefst de helft afnam. De studenten kregen er meer energie van en werden er nog blij van ook. Wat nog eens bewijst wat een hond in je bijzijn kan doen.
Het boek Fokking Druk gaat over de toenemende werkdruk en stress in ons (werkende) leven. Schrijver en psycholoog Thijs Launspach vertelt op het @HANnl alumnisymposium 'Werkdruk bij de sociale professional' wat je kunt doen om dit te voorkomen. https://t.co/d2VLKPxthr #werkdruk
— SAM (@SAMbyHAN1) 20 maart 2019