Moet je meebetalen voor de schulden van jouw partner?

Geschreven met input van TopCompare

Misschien stappen jij en jouw partner binnenkort in het huwelijksbootje, zijn jullie al jaren gelukkig getrouwd of gaan jullie na lange tijd eindelijk samenwonen. Maar wat als je er achter komt dat jouw kersverse echtgenoot of levensgezel een berg schulden heeft? Moet jij dan ook in de buidel tasten? Het financiële vergelijkingsplatform TopCompare legt uit in welke gevallen jij mee opdraait voor de schulden van jouw partner. 

Je bent gehuwd…

Onder het wettelijk stelsel 

De meeste mensen zijn getrouwd onder het wettelijk gemeenschapsstelsel, en dat gebeurt ook automatisch als jij en je geliefde geen huwelijkscontract opstellen. Vanaf de dag van jullie burgerlijk huwelijk zijn er drie vermogens, zijnde het gemeenschappelijk vermogen en jullie aparte, eigen vermogens. Dat vertaalt zich automatisch ook in drie soorten schulden.

Gehuwd zijn onder dit stelsel, betekent dat jullie samen instaan voor alle kosten en schulden die gemaakt worden voor jullie huishouden en de opvoeding van jullie kinderen. Als jullie een lening aanvragen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto of een woning, staan jullie samen in voor de afbetaling ervan. Maar ook voor kleinere kosten, zoals de wekelijkse boodschappen of een kappersbezoek, zijn jullie samen verantwoordelijk. Enkel als jouw partner buitensporige schulden maakt, zoals de aankoop van een designer handtas, of schulden heeft van voor jullie huwelijk, moet je niet meebetalen want dan zijn het persoonlijke schulden.

Met scheiding van goederen

Als je jouw inkomsten en schulden niet wilt delen met jouw partner, kan je ook een huwelijkscontract opstellen met scheiding van goederen. Jij en jouw wederhelft hebben geen gemeenschappelijke bezittingen en vermogen. Als je bijvoorbeeld een auto koopt met een autolening en die staat alleen op jouw naam, dan ben enkel jij verantwoordelijk voor het afbetalen van de schuld en ben enkel jij eigenaar van het voertuig. 

Toch kunnen jullie ook onder dit stelsel ‘gemeenschappelijke’ bezittingen hebben, zoals een huis dat jullie samen kopen of aankopen waarvan je niet kan bewijzen dat ze door slechts één partner betaald werden. In theorie bezit je deze goederen niet gemeenschappelijk, maar in ‘onverdeeldheid’. Als jullie zouden scheiden, moet er dan beslist worden wie de eigenaar wordt van het goed. 

Met gemeenschap van goederen

Er zijn niet heel veel mensen in ons land die zich aan deze sprong wagen. Bij gemeenschap van goederen is namelijk alles gemeenschappelijk, zowel de inkomsten als de schulden en al jullie bezittingen van vóór en tijdens jullie huwelijk. Als die berg schulden van jouw partner dus pas na jullie ja-woord boven water komt drijven, moet je ze mee afbetalen. 

Jullie woning samen…

Feitelijk

Ga je met jouw vriend of vriendin samenwonen zonder dat op papier te zetten? Dan wonen jullie louter feitelijk samen en hebben jullie geen verplichtingen, maar ook geen beschermingen, naar elkaar toe. Zowel jullie inkomsten als jullie schulden zijn volledig van elkaar gescheiden. Als jouw partner schulden heeft, ben je dan ook op geen enkele manier verplicht om deze mee af te betalen. Zelfs de kosten die jullie maken in functie van het huishouden of jullie kinderen moeten jullie onderling regelen. 

Wettelijk

Om wettelijk te kunnen samenwonen met je partner, moet je langs het gemeentehuis. Vanaf dat moment hebben jullie een aantal rechten en plichten tegenover elkaar, die bijna hetzelfde zijn als die van een getrouwd koppel. Wettelijk samenwonenden zijn zo verplicht om een deel van hun inkomen te besteden aan het huishouden en zijn ook verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke schulden, tenzij ze buitensporig zijn.

Alvorens je beslist om met jouw geliefde te trouwen of samen te wonen, doe je er dus goed aan om eerst openlijk te communiceren over de verbintenissen die eraan vast hangen. Zo vermijd je eventuele problemen in de toekomst! 

Meer
Lees meer...