Er komt maar geen einde aan stijgende prijzen: Belgische inflatie flirt met 10 procent

De Belgische inflatie verliest niet aan kracht. Even leek het erop dat de piek achter ons lag, maar intussen is de geldontwaarding opnieuw versneld. Het inflatiecijfer deze maand bedraagt 9,94 procent, het hoogste peil sinds maart 1976.

De inflatie bedraagt in augustus 9,94 procent, tegenover 9,62 procent in juli. Daarmee verdwijnt de hoop dat de inflatiepiek achter ons ligt. In de eerste maand van de zomervakantie lag de inflatie namelijk in lijn met die van juni (9,65 procent).

Stijgende energieprijzen

Net zoals de afgelopen maanden zijn de hoge energieprijzen de grootste aandrijvers van de inflatie. In vergelijking met vorige maand zijn de gas- en elektriciteitsprijzen met respectievelijk 12,3 en 11,5 procent gestegen. Op jaarbasis is er sprake van een stijging met 57,2 procent voor elektriciteit. Gas is 106,9 procent duurder geworden, wat dus meer dan een verdubbeling is.

Motorbrandstoffen daarentegen werden deze maand gemiddeld 6,5 procent goedkoper. De prijs van huisbrandolie daalde gemiddeld 8,0 procent (op maandbasis). Als we de prijs vergelijken met een jaar geleden tekenen we nog een stijging op van 52,6 procent.

Voeding wordt almaar duurder

Uit de gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt ook dat de prijsstijgingen meer en meer beginnen door te sijpelen naar andere producten, waaronder voeding. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 9,71 procent.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt dan weer 5,74 procent, tegenover 5,49 procent in juli. Voornamelijk verse zeevruchten (+24 procent) en halvolle melk (+23 procent) zijn duurder geworden.

Voor technologie moeten we minder geld op tafel leggen dan een jaar geleden. Dat is een tendens die al enkele maanden aan de gang is. Televisie-apparatuur is bijvoorbeeld 12,4 procent goedkoper geworden. Voor smartphones betalen we 8,8 procent minder dan een jaar geleden.

Overlegcomité energieprijzen

De publicatie van het inflatierapport komt er net voordat de regeringen van ons land samenzitten om de fors opgelopen energieprijzen te bespreken. Woensdag staat er een overlegcomité gepland. Bedoeling is om een overeenkomst te bereiken over maatregelen die de elektriciteits- en gasprijs kunnen drukken.

Kernenergie zal ongetwijfeld een heet hangijzer zijn. De werknemers van de kerncentrales hebben afgelopen weekend in een open brief opgeroepen om de reactoren Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden. Volgens zowel Engie als de energieminister Tinne Van der Straeten is dat geen levensvatbare optie.

(lb)

Meer
Lees meer...