Als het van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) en de Vlaamse bouwsector afhangt, kunnen we binnenkort weer leningen aangaan voor de volle pot van een huis. Tommelein wil daarmee jonge gezinnen helpen. Maar begin dit jaar werd een heel andere regel aangekondigd waarbij je meteen 20 % uit eigen zak moest betalen. Topeconoom Geert Noels is tegen en zegt dat het voorstel van Tommelein van “jonge mensen juist de verliezers maakt”.
We kunnen binnenkort misschien weer een woonlening aangaan voor de volledige aankoopprijs van een huis. Zo zijn sommige verzekeraars bereid zo’n verzekering uit te brengen voor jonge gezinnen. Dat bevestigt Peter Wiels van de Belgische beroepsvereniging van (her)verzekeringsondernemingen Assuralia aan de kranten van het Mediahuis.
Bouwsector natuurlijk pro
Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw zegt dat met deze maatregel jaarlijks ongeveer 2.000 gezinnen geholpen kunnen worden. Het zou gaan om mensen met een vast inkomen die dus een lening kunnen afbetalen, maar niet genoeg spaargeld hebben om in één keer een groot bedrag te storten. Maar Dillen wordt natuurlijk ook zelf ‘geholpen’ als die maatregel erdoor komt, want soepelere leningen betekenen natuurlijk een boost voor de bouwsector.
“Huis mag geen voorrecht zijn voor kapitaalkrachtige families”
Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft met verzekeraars en banken samengezeten om een plan voor die riskantere leningen uit te werken. Tommelein zegt dat hij het “heel belangrijk vindt dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen. Als je maar 80 % mag lenen, loopt het bedrag dat je meteen op tafel moet leggen snel op. Tel daar de registratierechten en notariskosten bij, en het wordt algauw een onmogelijke opdracht. Een huis mag geen voorrecht zijn voor wie steun krijgt van familie.”
Weg met 20 %-regel?
Dit voorstel klinkt heel mooi, maar begin dit jaar klonk een heel ander geluid. Toen wou de Nationale Bank de nieuwe regel invoeren waardoor je pas een woonlening zou krijgen als je 20 % van het bedrag zelf kan neerleggen. Daarmee wou de Nationale Bank vermijden dat banken in de problemen zouden komen bij een eventuele economische crisis.
Maar de bouwsector sloeg alarm. Tommelein ging aan tafel zitten met de bouwsector, verzekeringen en banken. Tommelein is van plan een officieel advies te vragen. En daarmee ligt de bal nu in het kamp van de Nationale Bank. Die beslist of de banken in dit systeem mogen stappen.
“Jonge mensen zijn de verliezers”
Geert Noels, econoom bij Econopolis, is fel tegen het voorstel van Tommelein. “Dit lijkt een sociale maatregel,” tweet hij. “Maar eigenlijk drijft het de prijzen van de huizen gewoon nog meer op. De winnaars zijn bankiers en vastgoedmakelaars, de verliezers zijn de jonge mensen (die een huis willen kopen, red.).”
“We moeten van onze schuldverslaving af”
“Er is momenteel de historisch gezien erg lage rente op woonkredieten en hebben we ook de woonbonus,” zegt de econoom nog aan de kranten van het Mediahuis.
“Het ergste wat je kan doen, is de mensen die het nu niet kunnen betalen in een schuldverslaving brengen. In andere landen waar dergelijke voordelen ingevoerd zijn, is een vastgoedbubbel ontstaan die decennia later nog problemen veroorzaakt. Alle economen zijn het erover eens: als je lenen fiscaal aanmoedigt, resulteert dat niet in meer koopkracht, maar alleen in nog hogere prijzen.”
@Barttommelein @peterdegroote Het lijkt sociaal, maar het drijft gewoon de prijzen op. Winnaars=bankiers en verkopers, verliezers=jonge mensen.
— Geert Noels (@GeertNoels) 20 april 2017