Mondo Duplantis wint 100 meter sprint tegen Karsten Warholm

Vandaag gaat de Diamond League meeting in Zürich van start. Maar gisteren stond er al een eerste wedstrijd op de planning. Het ging om een wedstrijd tussen Mondo Duplantis, de wereldrecordhouder in het polsstokhoogspringen, en Karsten Warholm, de wereldrecordhouder in de 400 meter horden. Zij namen het in een ander nummer tegen elkaar op: de 100 meter sprint.

Gisterenavond waren we getuige van een wel heel bijzondere loopwedstrijd met maar twee deelnemers. De Zweed Mondo Duplantis, de wereldrecordhouder in het polsstokhoogspringen, nam het op tegen de Noor Karsten Warholm, de wereldrecordhouder op de 400 meter horden. Het duo nam het tegen elkaar op in de 100 meter sprint. En daarin waren ze aan elkaar gewaagd.

Duplantis vs. Warholm

Armand ‘Mondo’ Duplantis en Karsten Warholm blinken allebei uit in hun eigen categorie. De Zweeds-Amerikaanse Mondo Duplantis breekt met enige regelmaat zijn eigen wereldrecord in het polsstokhoogspringen, dat ondertussen op 6,26 meter staat. De Noor Karsten Warholm brak tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 2021 het wereldrecord in de 400 meter horden. Dat record werd sindsdien nog niet gebroken. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs pakte hij zilver op het onderdeel.

Maar nu namen ze het tegen elkaar op in een andere discipline: de 100 meter sprint. Voor Warholm ging het dus om een kortere afstand dan zijn specialiteit, terwijl het voor Duplantis een langere afstand was dan zijn aanloop van 40 meter bij het polsstokhoogspringen. Voor de start lieten de twee alvast weten dat ze een gelijkaardig persoonlijk record hadden. De snelste tijd van Duplantis op de 100 meter werd opgemeten in 2018 tijdens zijn laatste jaar op de schoolbanken in de Verenigde Staten. Hij liep toen een tijd van 10,57 seconden. Toen was Duplantis dus 8 honderdsten trager dan Warholm. Maar Duplantis liet ook al weten dat hij tijdens een training een tijd van 10,3 liep.

10,37 seconden

Gisteren stonden de twee dus samen aan de startlijn voor de wedstrijd. Voor de start kwamen de twee binnen als stoere boksers die elkaar wat probeerden te intimideren. Maar de uiteindelijke wedstrijd duurde niet veel langer dan 10 seconden.

Duplantis kwam als snelste uit de startblokken en gaf zijn voorsprong niet meer af. Hij finishte met een straffe tijd van 10,37 seconden. Warholm kwam na 10,47 seconden over de finishlijn. Met zijn tijd van 10,37 seconden zou Duplantis op het meest recente Zweeds kampioenschap brons gehaald hebben.

Omdat Warholm verloren is, zal hij als tegenprestatie in de Zweedse kleuren moeten deelnemen aan de 400 meter horden.

Bekijk hier de wedstrijd:

Meer
Lees meer...