Doet Musk aan vriendjespolitiek? Enkele beroemdheden moeten niet betalen voor een blauw vinkje op Twitter

Wie voortaan een blauw vinkje naast zijn of haar nam wil op Twitter moet daarvoor een abonnement afsluiten. Die regel geldt weliswaar niet voor iedereen. Sommige beroemdheden die weigerden te betalen voor een abonnement, hebben gratis een gekregen van Elon Musk.

In het nieuws: door de wijziging zijn tal van beroemdheden, waaronder Donald Trump, Beyoncé en Justin Bieber het blauwe vinkje op hun profiel kwijt.

  • Twitter heeft wel een gratis grijs vinkje gelanceerd voor overheidsaccounts. Al geldt die regeling niet voor alle politici. In ons land heeft bijvoorbeeld de premier Alexander De Croo zo’n vinkje gekregen, maar de partijvoorzitters niet. Ook wanneer we naar de profielen van de ministers kijken, zien we een vertekend beeld. Zo is het Twitterprofiel van Petra De Sutter geverifieerd, maar dat van Vincent Van Peteghem bijvoorbeeld niet.

Gratis blauwe vinkjes

Details: enkele beroemdheden hadden al aangegeven dat ze geen maandelijks abonnement willen aanschaffen.

  • Wat blijkt nu? Sommigen, waaronder LeBron James, hebben gratis een blauw vinkje gekregen van Musk. Dat bevestigt een medewerker van Twitter aan de nieuwssite The Verge. Die heeft een mail naar de basketspeler gestuurd met daarin de boodschap dat “Musk hem een gratis abonnement Twitter Blue heeft gegeven.”
  • Musk bevestigt aan de nieuwssite dat hij “een paar abonnementen persoonlijk betaalt, waaronder die van Stephen King en William Shatner.”
    • De auteur tweette op 20 april dat er een blauw vinkje naast zijn naam stond zonder dat hij daarvoor betaald heeft. Musk liet toen al uitschijnen dat hij daar verantwoordelijk voor was. “Dat is graag gedaan”, reageerde hij op de Tweet van King.

Opvallende beslissing: de gratis abonnementen die Musk uitdeelt aan beroemdheden springen in het oog omdat de miljardair de blauwe vinkjes betalend heeft gemaakt om Twitter te “democratiseren”. Hij lijkt nu dus in te gaan tegen zijn eigen principes. “Twitter’s huidige heren en boeren systeem voor wie wel of geen blauw vinkje heeft, is onzin”, tweette hij in november.

Extra weetje: Jack Dorsey, de oprichter van Twitter weigert te betalen voor een abonnement. In de plaats daarvan linkt hij op zijn Twitterpagina naar zijn nostr-account, dat wel geverifieerd is.

Moeilijke start

Moeilijkheden: de uitrol van de blauwe vinkjes is hoe dan ook niet vlot verlopen. Musk had in november 2022 Twitter Blue al voorgesteld.

  • Al snel waren er problemen, onder andere door mensen die betaalden om zich als iemand anders voor te doen. Daardoor is Twitter Blue kort daarna tijdelijk opnieuw afgevoerd. Uiteindelijk keerde de dienst een goede maand later definitief terug. De abonnementsservice was wel nog niet meteen in alle landen beschikbaar. Begin maart werd Twitter Blue beschikbaar gesteld in 20 extra Europa landen.
Meer
Lees meer...