Als je je voornaam ook als je achternaam kan gebruiken en dat zo consequent kan blijven doen zodat niemand nog weet wat eigenlijk je achternaam was, dan ben je een fenomeen. Willy Willy heette eigenlijk Willy Lambregt. Als gitarist speelde hij onder andere bij Arbeid Adelt en Vaya Con Dios, maar natuurlijk vooral bij The Scabs. Willy Willy is niet meer, hij overleed aan de gevolgen van kanker op 59-jarige leeftijd.
Willy Willy was één van de iconen van de rock-‘n-roll in Vlaanderen. Op zestienjarige leeftijd verliet hij de schoolbanken, gefascineerd door The New York Dolls en later ook Sex Pistols en geïnspireerd door The Kids. Hij ging in een vleesfabriek werken om op die manier meer tijd over te houden voor zijn echte liefde: de gitaar.
In 1978 wordt hij voor acht maanden naar Duitsland gestuurd: legerdienst. Willy houdt er een levenslange afkeer aan over van alles wat naar autoriteit ruikt.
Na zijn legerdienst kiest Willy Willy 100% voor zijn gitaar en hij wordt al snel een vakman met een reputatie. Arno schreef een song over hem (Willie Willie van T.C. Matic, 1981) en hij werd een gegeerd vervanger in een groep wanneer er ergens een plaatsje vrij kwam, om daar vervolgens het laken naar zich toe te trekken. Hij verving Luk Van Acker bij Arbeid Adelt (“Ik mocht er meteen mijn goesting doen”) en ook binnen The Scabs was hij eigenlijk maar een vervanger en werd hij pas binnengehaald toen Mark “Lakke” Vanbinst de groep verliet. Wie kent die vandaag nog?
The Scabs worden één van de eerste Belgische bands op het Torhout-Werchter-festival. Ze zullen er spelen in 1983 (zonder Willy Willy) en 1992 (met Willy Willy). Die tweede keer speelden ze er net voor Pearl Jam.
Vaya Con Dios
Vaya Con Dios was één van de groepen waarbij Willy Willy er wel van bij het begin bij was, samen met Danni Klein. De eerste single Just A Friend Of Mine wordt in de zomer van 1988 meteen een succes. In Frankrijk worden er zo’n 300.000 exemplaren van verkocht, maar Willy Willy is ondertussen alweer onderweg naar zijn volgende halte: The Scabs.
Wanneer The Scabs hem eind jaren tachtig vragen laat Willy Willy Vaya Con Dios voor wat het is, want bij The Scabs kan hij zijn echte liefde uitoefenen: de gitaar geselen. Bij The Scabs begon hij als gastgitarist op een Fins festival. Dat valt zo goed mee dat de jongemannen hem vragen om te blijven.
De kersverse buddys Guy Swinnen en Willy Willy schrijven samen een pak nieuwe nummers en voor het eerst ook een akoestisch nummer: Stay. Maar The Scabs zitten op dat moment zonder platencontract. Het nummer wordt opgepikt door Studio Brussel en zelfs Radio 2 en de band is opnieuw vertrokken.
Sindsdien maakt Willy Willy deel uit van The Scabs en dat zal hij blijven doen tot 1994, wanneer hij uit de groep gegooid wordt. De grootste succesjaren van de groep – het album ‘Royalty In Exile’ en Hard Times en hits als Nothing On My Radio, She’s Jivin’, Crystal Eyes en Robbin’ The Liquor Store – heeft hij dus meegemaakt.
Het succes werd groter, de feestjes werden heviger en er werd een toevlucht genomen tot drank en drugs. In Belpop zei hij daarover: “Dat zit nu eenmaal in het milieu. Het is er altijd geweest. Het zal er altijd zijn en op zeker moment ging ik door de knieën: ik wilde dat ook wel eens proberen.”
Door meningsverschillen over waar de groep naartoe moest in de toekomst wordt Willy Willy onder druk van een producer uiteindelijk uit de groep wordt gegooid in 1994 – een beslissing waar alle leden achteraf gezien veel spijt van hadden.
Nadien maken The Scabs nog één album om vervolgens te splitten in 1994. Die split zal aanhouden tot 2007 wanneer de band drie keer in de AB speelt bij wijze van reünie.
In de jaren daartussen bestiert Willy Willy zijn eigen Voodoo Band. Hij blijft in zijn leven maar trouw aan één liefde: de rock-‘n-roll.
Muzikant in hart en nieren
Zijn laatste grote interview gaf Willy Willy aan HUMO, in december 2018, toen hij de diagnose kanker al gekregen had en wist dat hij niet lang meer te leven zou hebben. In dat interview zei hij: “Ik was gewoon naar de huisdokter gegaan omdat ik elke avond wat koorts had, ik voelde me voortdurend grieperig. Hij nam mijn temperatuur: 38 en zoveel. Omdat hij er zijn vinger niet op kon leggen, heeft hij me naar de spoedafdeling gestuurd. Daar wist ik het snel genoeg.”
Bij wijze van afscheid maakte hij nog een soloalbum, ‘Vampire With A Tan’, waarmee hij ook ging optreden in culturele centra. Daarover zei hij in hetzelfde interview: “Ik maak eigenlijk alleen een plaat als ik op de radio niks meer hoor wat mij aanstaat. En het laatste wat ik goed vond, was The White Stripes, dus het was hoog tijd.” (lacht)
Toen The Scabs op tournee gingen in januari van dit jaar speelde Willy ook nog mee, maar zittend en geen hele concerten meer. Tot de laatste adem op het podium zoals het een muzikant in hart en nieren betaamt.
Vorige week nog kregen The Scabs de Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de MIA’s. Guy Swinnen droeg de award op aan Willy Willy. Toen nog zond Canvas de Belpop-aflevering uit die uit het tweede seizoen van de reeks dateert. Die aflevering is nog tot 9 maart beschikbaar op VRT NU.
Willy Willy is het derde lid van The Scabs dat het tijdelijke voor het eeuwige ruilt. Naast Willy Willy zijn ook al Berre Bergen en Fons Sijmons overleden.
Willy Willy’s uitvaart vindt plaats op 20 februari om 14 uur in het crematorium Siesegem in Aalst. De plechtigheid is toegankelijk voor het publiek.
Bronnen: VRT, Humo, Willywilly.be