MySpace verliest 12 jaar aan online muziek: 50 miljoen tracks de vergeetput in

MySpace verliest 12 jaar aan online muziek: 50 miljoen tracks de vergeetput in

Wie herinnert zich MySpace nog? Op de sociale netwerksite die voor de komst van Facebook heer en meester was, hadden heel wat bands en dj’s een pagina waarop ze hun tracks met de wereld deelden. Dat alles vormde een gigantische database aan muziek, maar nu blijkt dat alle nummers die tussen 2003 en 2015 werden geüpload, onherroepelijk verdwenen zijn.

MySpace heeft de carrières van heel wat bekende acts gelanceerd. Tot de gelukkigen behoren Arctic Monkeys, Bring Me the Horizon, Bullet for My Valentine en Panic! At the Disco, om er maar een paar te noemen.

Maar alle muziek, foto’s en video’s van die acts zijn nu onherroepelijk de vergeetput in gesukkeld. Het gaat in totaal om 50 miljoen tracks van 14 miljoen artiesten die op 12 jaar tijd gepubliceerd werden.

Probleem met servermigratie

Die mededeling komt van MySpace zelf. De oorzaak zou liggen bij een probleem met een servermigratie. Daardoor kunnen de digitale herinneringen niet meer worden hersteld, klinkt het. Heel wat computerexperts halen hun wenkbrauwen op en vinden het onrealistisch dat een fout bij de servermigratie kan zorgen voor het verdwijnen van 12 jaar aan datamateriaal.

Stille dood

MySpace was begin jaren 2000 razend populair. Sinds de opkomst van platformen zoals Facebook, Spotify, Mixcloud en Soundcloud moest de website echter spartelen om het hoofd boven water te houden. MySpace is nog steeds actief, maar wordt in de praktijk door quasi niemand meer gebruikt.

Gesponsorde artikelen