Na de kritiek op de nieuwe iPhone: is de Samsung Galaxy S8 nu zo veel beter?

Na de kritiek op de nieuwe iPhone: is de Samsung Galaxy S8 nu zo veel beter?

Nu Apple de iPhone 8 officieel heeft voorgesteld, kan de titanenstrijd met de Samsung Galaxy S8 beginnen. Meteen kreeg de nieuwe iPhone de nodige kritiek, terwijl analisten het erover eens zijn dat Samsung zich met z’n nieuwe toestel heeft herpakt na het debacle van vorig jaar. Gaat Apple ervan langs krijgen? En is die Samsung dan echt zo veel beter? Wij zetten ze tegenover elkaar.

1. De mooiste smartphone

De iPhone 8 en 8 Plus zijn langs de voorkant en de achterkant gemaakt van glas. Het scherm zou het sterkste glas ooit moeten zijn. Goed nieuws dus voor iedereen die keer op keer met een gebroken scherm zit. De glazen achterkant maakt het mogelijk om het toestel draadloos op te laden.

De Samsung Galaxy S8 is een heel mooi toestel. Het gebogen scherm vloeit perfect over in de metalen en glazen achterkant. Onderaan heeft het toestel alle bekende aansluitingen, ook eentje voor oortjes of een hoofdtelefoon. Dit heeft Apple ook in z’n iPhone 8 niet teruggebracht. Het scherm van de S8 bevat de volledige voorkant, terwijl de iPhone 8 wel nog een homeknop heeft.

Op het eerste gezicht is de Samsung Galaxy S8 de mooiste smartphone. De iPhone 8 verschilt uiterlijk amper van zijn voorganger. Maar natuurlijk zouden we het toestel eerst in handen moeten hebben gehad. En ergens is het logisch dat Apple uiterlijk weinig verandert, want wie een futuristische smartphone wil moet gewoon nog even wachten op de iPhone X.

Getty

2. De krachtigste smartphone

Zonder twijfel zullen dit de twee krachtigste smartphones van het jaar zijn (tot de lancering van de iPhone X in november). De Samsung Galaxy S8 heeft 4GB RAM-geheugen. De twee modellen van Apple doen het met minder: 2GB RAM voor de iPhone 8 en 3GB RAM voor de iPhone 8 Plus. Al heeft het besturingssysteem van Apple wel minder RAM-geheugen nodig.

3. Het beste beeld

Hier kiezen Samsung en Apple elk een andere weg. De Samsung Galaxy S8 heeft een 5.7-inch AMOLED Infinity Display die van de ene rand tot de andere uitstrekt, net zoals bij de iPhone X. Ideaal dus voor wie graag video’s van bijvoorbeeld YouTube of Netflix op z’n smartphone bekijkt. Voor de iPhone 8 is Apple bij een IPS LCD-scherm gebleven. Bij de gewone 8 is de resolutie iets meer dan 720p, bij de 8 Plus is dat 1080p. Hier is Samsung dus de duidelijke winnaar.

4. De beste camera

Heel wat mensen kopen tegenwoordig een smartphone voor de camera, die de traditionele camera’s en fototoestellen vervangt. Apple belooft bij de iPhone 8 nieuwe camera’s met een betere autofocus, ingebouwde geluidsreductie en grotere sensoren. De 8 Plus heeft bovendien een Dual Camera en nieuwe optie om de belichting op het gezicht van een persoon aan te passen. Natuurlijk weten we pas echt hoe goed dit allemaal werkt als we de nieuwe iPhone kunnen testen.

EPA
Getty

5. De beste prijs

Welke smartphone is z’n prijs het meest waard? Een iPhone 8 kan je kopen voor zo’n 800 euro. De gevreesde kaap van 1.000 euro voor een smartphone wordt wel overschreden bij de iPhone X. Apple ligt qua prijs met z’n normale iPhone-reeks dus in de buurt van de Samsung Galaxy S8, die je tegenwoordig voor een stevige 700 euro kunt kopen. Natuurlijk zijn er veel andere modellen op de markt die een stuk goedkoper zijn dan de twee flagships van Apple en Samsung.

Getty

Conclusie:

Of de Samsung Galaxy S8 nu echt beter is dan de iPhone 8? Dat is een brug te ver. Hij ziet er goed uit en voldoet aan alle vereisten van een smartphone van dat niveau, maar de keuze zal zoals ieder jaar heel persoonlijk worden. We zien geen reden waarom je als fan van Apple nu plots een Samsung in huis moet halen. En het omgekeerde zien we al helemaal niet gebeuren.

Voor veel liefhebbers is het vooral de vraag of ze met iOS of Android willen werken. En dan zijn dit zonder twijfel de twee sterkste toestellen op de markt. Al loont het de moeite de vraag te stellen hoe belangrijk al die eigenschappen hierboven precies zijn. Voor veel minder geld heb je immers ook een goede smartphone.

Voor Apple-fans is het waarschijnlijk eerder de vraag: wacht je op die beruchte iPhone X? Als je zo’n 400 euro meer kunt missen, dan haal je met de iPhone X een revolutionair toestel binnen. Je moet er wel nog anderhalve maand langer op wachten. Doe je dit, dan betaal je meer dan 1.000 euro voor een smartphone (1.159 euro voor het goedkoopste model om precies te zijn). En dat is zeker geen goede evolutie … The choice is yours!

Getty

Gesponsorde artikelen