Na de Primark-discussie… Hoe spreek je nu LIDL uit: ‘Liddel’, ‘L-I-D-L’ of ‘Liedel’? (+ nog andere gevallen uitgeklaard)

Na de Primark-discussie… Hoe spreek je nu LIDL uit: ‘Liddel’, ‘L-I-D-L’ of ‘Liedel’? (+ nog andere gevallen uitgeklaard)

Onlangs ging een ludieke discussie viraal op de sociale media: hoe spreek je de naam van winkelketen Primark uit? Primark liet zelf weten dat je praimark moet zeggen. De nieuwe levensbelangrijke vraag: hoe spreek je Lidl uit?

“Is er iets meer irritant dan mensen die Primark uitspreken als priemark?”, vroeg iemand zich onlangs af op Twitter. De bal ging rollen en de spanningen tussen team priemark en team praimark liepen hoog op. Uiteindelijk kwam de kledingwinkel zelf met het verlossende antwoord: je moet praimark zeggen.

Nu wordt er fel gediscussieerd over de uitspraak van supermarkt Lidl. Is het nu Liddel, Liedel of L-I-D-L? Lidl is een Duitse keten. De naam wordt dus wel degelijk op zijn Duits uitgesproken: Liedel. Dat bevestigt de keten aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

Nike

En wat met schoenenmerk Nike? Is het naikey of naik? Medeoprichter Philip Knight schepte er in 2014 eindelijk duidelijkheid over: het is naikey.

Dr. Oetker

Zeg je nu Dokter Oetker of Dokter Utker? Zelfs in de reclamespots worden de twee namen soms gebruikt. Gelukkig schept een woordvoerder van Dr. Oetker duidelijkheid aan Algemeen Dagblad: “In 1891 ontwikkelde de Duitse apotheker Dr. August Oetker een recept voor bakpoeder. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming. Wij zijn er trots op dat Dr. Oetker nog steeds een familiebedrijf is. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de merknaam voortaan net zo uit te spreken als de familienaam: Dokter Utker.”

Porsche

Porsj of Por-shuh? Eén of twee lettergrepen? Porsche is de familienaam van de Oostenrijkse uitvinder Ferdinand Porsche. Daarom is er een –uh op het einde. Porsche heeft speciaal een video gemaakt om de juiste uitspraak onder de knie te krijgen.

Veel onbeantwoorde vragen

Maar hoe zit het dan met de website Zoover, die vakantiebestemmingen beoordeelt? Zeg je zover of zoever? En met kledingwinkel JBC? Is het jiebiesie op zijn Engels of gewoon jeebeesee? En met pralinewinkel Leonidas? Zeg je lionaajdas of leonidas? En hoe zit het met supermarkt Match? Zeg je metsj of matsj?

Gesponsorde artikelen