Na sigaretten straks waarschuwingen en ‘rotte foto’s’ op flessen alcohol? Dat wordt gezellig op café

Grote stickers met kapotte levers op je bierflesje, is dat de oplossing voor alcoholisme? In Groot-Brittannië denken ze duidelijk van wel, daar pleiten enkele verenigingen er zelfs voor. Volgens hen is het publiek niet op de hoogte van de gevaren van alcoholgebruik en hebben we daar recht op. In grote letters en met vuile foto’s, want da’s blijkbaar de enige manier. 

Weten mensen eigenlijk wel dat alcohol slecht voor ze is? Volgens de Britse RSPH, de Royal Society For Public Health, een soort ngo die zich met gezondheidszorg in Groot-Brittannië bezighoudt, weten we dat niet. Omdat we recht hebben op die informatie, stellen zij dan ook voor om etiketten te plakken op elke alcoholverpakking, net zoals bij sigaretten, om mensen te waarschuwen.

Richtlijnen voor alcoholgebruik

Concreet onderzocht RSPH hoeveel mensen wisten dat er een link was tussen kanker en alcohol en hoeveel calorieën er zitten in een glas wijn. Blijkt dat we met z’n allen die cijfers massaal onderschatten en daar wil RSPH iets aan doen. Stickers met de harde cijfers erop zouden mensen aanzetten om tien tot twintig procent vaker te kiezen voor een drankje met minder of weinig alcohol.

Dus zou er op elk flesje, blikje of wijnzak een waarschuwing moeten komen dat drinken en rijden combineren een slecht plan is. Er zou ook op de stickers moeten staan hoeveel je volgens de algemene richtlijnen maximaal per week mag drinken (bijvoorbeeld als man, nooit meer dan drie glazen per gelegenheid, en niet elke dag van de week.)

Stickers van de EU

De Europese Commissie stelde aan Europese alcoholproducenten voor om met voorstellen te komen voor stickers op flesjes. Maar zelfs als daar consensus over bereikt zou worden, zouden de stickers op vrijwillige basis op de flesjes geplakt worden. Veel politiek draagvlak blijkt er, zeker op Europees vlak, nog niet te zijn.

In België zijn er alvast nog geen plannen om bierflesjes, blikjes en wijnflessen op te leuken met foto’s van verzwakte levers. Mathieu Capouet, tabaks- en alcoholexpert van de FOD Volksgezondheid, laat aan onze redactie weten dat zulke afbeeldingen en stickers nog niet aan de orde zijn.

Alcholplan

“Zo’n afbeeldingen zouden worden ondergebracht onder het alcoholplan. Dat kwam onlangs in het nieuws, maar er werd geen politiek akkoord gesloten. Nu ligt de bal in het kamp van minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om opnieuw na te denken over de alcoholproblematiek”, liet Capouet optekenen. Wie z’n gin graag tentoonstelt, kan dus nog even met gerust hart flessen verzamelen.

iStock
Meer
Lees meer...