NASA maakt concrete plannen bekend om in 2024 opnieuw op maan te landen

NASA heeft meer details bekendgemaakt over zijn concrete plannen om in 2024 de eerste vrouw en de volgende man op het oppervlak van de maan te laten landen. Daarvoor wil het volgend jaar al een onbemande testmissie naar de maan sturen.

Anderhalf jaar geleden kwam de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met het ambitieuze plan om in 2024 opnieuw een mens op de maan te zetten. Dat zal de eerste keer zijn sinds de Apollo-missie van 1972.

Gisteren heeft NASA meer uitleg gegeven over hoe het die ambitieuze doelstelling concreet wil realiseren. “Naarmate we de afgelopen maanden onze verkenningsplannen concreter hebben gemaakt, zijn we ons budget en ons materiaal blijven verfijnen. We gaan terug naar de maan voor wetenschappelijke ontdekkingen, economische voordelen en inspiratie voor een nieuwe generatie ontdekkingsreizigers. Terwijl we een duurzame aanwezigheid opbouwen, bouwen we ook momentum op voor die eerste menselijke stappen op Mars”, legt NASA-topman Jim Bridenstine uit.

De ruimtevaartorganisatie gaf ook een voorlopige stand van zaken. De krachtige nieuwe raket, het Space Launch System (SLS), en het ruimtevaartuig Orion zijn zo goed als klaar. Alleen de kerntrap van de raket moet nog enkel tests ondergaan voor ze in het najaar de ultieme kritische test kunnen uitvoeren.

Artemis I en II

Als al deze tests goed verlopen zullen zowel SLS als Orion overgebracht worden naar het Kennedy Space Center in Florida. In 2021 zal daar de eerste onbemande testvlucht Artemis I gelanceerd worden en rond de maan vliegen.

Daarna wordt toegewerkt naar Artemis II in 2023. Dat is een volgende cruciale testvlucht waarbij een bemande vlucht naar de maan zal vliegen en zo goed als alles zal doen behalve landen. Zo zal Orion zich afscheiden van de voorstuwtrap, zullen de astronauten Orion handmatig besturen en terugbrengen naar de aarde.

Landing in 2024

Tussendoor zullen vanaf 2021 tweemaal per jaar commerciële ruimtevaartorganisaties naar de maan vliegen. Zij brengen allerhande instrumenten en een rover naar het oppervlakte en zorgen voor satellieten in een baan rond de maan.

In 2024 zal Artemis III dan eindelijk opnieuw mensen op de maan laten landen. Daarvoor zal gebruikt gemaakt worden van een nog te ontwikkelen landingssysteem. De bedoeling is dat de astronauten – waarbij minimaal één vrouw zal zitten – zeven dagen op de maan aanwezig blijven. Daar verzamelen ze monsters en doen ze wetenschappelijke experimenten. Daarna keren ze terug naar Orion om daarmee terug naar de aarde te gaan.

Gateway en Artemis Base Camp

Ondertussen werkt NASA ook aan Gateway. Dat is ruimtestation dat rond de maan cirkelt, vergelijkbaar met het ISS rond de aarde. Het is nog onduidelijk of Gateway al zal gebruikt worden voor Artemis III.

Wel is het de bedoeling om het voor toekomstige maanreizen te gebruiken. Dan zullen telkens twee astronauten onderzoeken doen in Gateway, terwijl twee anderen afdalen naar het maanoppervlakte. Het zal ook mogelijk zijn voor buitenlandse ruimtevaartorganisaties om modules te koppelen aan Gateway.

Op de lange termijn werkt NASA zelfs aan een Artemis Base Camp op de maan. Daarvoor zullen ze het komende decennium meer en meer infrastructuur naar de maan vliegen. De bedoeling van dat Artemis Base Camp is om lange verblijven op de maan mogelijk te maken. Zo kunnen astronauten grotere delen van het maanoppervlak verkennen en hopelijk bruikbare bronnen zuurstof en brandstof vinden voor toekomstige reizen naar onder andere Mars.

Meer
Lees meer...