NAVO-straaljagers onderscheppen zes Russische vliegtuigen boven de Oostzee

De spanning in het Oostzeegebied blijft oplopen nu NAVO-straaljagers opnieuw in actie moesten komen. Zes Russische vliegtuigen werden onderschept nadat ze zonder transponders en vluchtplan door het luchtruim vlogen. Een incident dat aantoont dat de Russische luchtagressie niet afneemt.

In de afgelopen 48 uur werden zes Russische militaire vliegtuigen onderschept door NAVO-troepen boven de Baltische Zee. Volgens Letse militaire functionarissen opereerden de ongeïdentificeerde toestellen zonder geldig vluchtplan en hadden ze hun transponders uitgeschakeld. Dit vond plaats tussen vrijdag en zaterdag.

Duitse Eurofighter-straaljagers, ingezet als onderdeel van de NAVO-bewakingsmissie, reageerden onmiddellijk door de Russische vliegtuigen te onderscheppen en te waarschuwen. Ze werden geëscorteerd totdat ze het gebied veilig verlieten. De Letse luchtmacht bevestigde dat het Letse luchtruim op geen enkel moment in gevaar is geweest tijdens dit incident.

Eerdere incidenten met Russische vliegtuigen

De Duitse luchtmacht rapporteerde ook een afzonderlijk incident waarbij vijf Russische straaljagers werden gespot in hetzelfde Oostzeegebied. Opnieuw werden NAVO Eurofighters ingezet om de Russische vliegtuigen te escorteren. Deze gebeurtenissen lijken steeds frequenter voor te komen.

Eerder deze maand maakte Letland melding van een ander verontrustend incident: een Russische drone crashte in de regio Rēzekne nadat deze het land was binnengevlogen vanuit Wit-Rusland. Dit werd onmiddellijk gemeld aan NAVO-bondgenoten.

Russische agressie breidt zich uit naar Roemeens luchtruim

Het is niet alleen de Baltische Zee waar Russische agressie merkbaar is. De afgelopen maanden werd het Roemeense luchtruim meerdere keren geschonden door Russische drones, in lijn met de voortdurende bombardementen van Moskou op de Oekraïense regio Odesa.

Afgelopen zondag bevestigde de Oekraïense luchtmacht dat ze met succes 71 van de 80 Russische drones die ’s nachts waren gelanceerd, hadden neergeschoten. Dit benadrukt de constante dreiging waarmee Oekraïne te maken heeft, maar ook de bredere regionale instabiliteit.

Met deze recente incidenten blijft de spanning tussen Rusland en de NAVO hoog oplopen, vooral in het luchtruim boven Europa. De frequentie van dergelijke schendingen, zowel boven de Baltische Zee als in andere delen van het NAVO-grondgebied, wijst op een steeds assertiever Rusland, wat het belang van continue waakzaamheid onderstreept.

Meer
Lees meer...