Nederland blijft zoeken naar nieuwe premier nu Ronald Plasterk afhaakt

De vorming van de Nederlandse regering is zo goed als afgerond. Toch de vraag wie de volgende minister-president wordt, onbeantwoord. Ronald Plasterk, de voormalige informateur die lange tijd als favoriet werd beschouwd, heeft zich teruggetrokken uit de race. Plasterk werd recentelijk in opspraak gebracht door beschuldigingen rond de verkoop van zijn bedrijf.

Ronald Plasterk heeft zijn kandidatuur voor het premierschap ingetrokken. Dit maakte hij bekend in een mededeling aan De Telegraaf. De 67-jarige oud-minister voor de Partij van de Arbeid (PvdA) werd recentelijk geconfronteerd met beschuldigingen die zijn integriteit in twijfel trokken.

“Er zijn de laatste tijd berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president, ook al zijn ze onjuist. De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel. Ik ben volledig integer, en was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs. Ik ben niet langer beschikbaar om de leider van het kabinet te worden. Ik dank de vele mensen die vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Tenslotte vertrouw ik er op dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land”
Ronald Plasterk

Controverse rond verkoop biotech-start-up

De beslissing van Plasterk komt na onthullingen in NRC over de verkoop van een biotech-start-up die hij in 2022 voor 32 miljoen euro verkocht. De winst zou volledig naar Plasterk zijn gegaan. De Amsterdam UMC en een medewetenschapper, die aan het patent had bijgedragen, kregen niets.

Plasterk ontkent die beschuldigingen, maar besloot toch zijn kandidatuur in te trekken.

Reactie partijvoorzitters

De terugtrekking van Plasterk heeft gemengde reacties opgeleverd van de coalitiepartners. Geert Wilders, die de grootste voorstander was van Plasterk reageerde ontgoocheld. Ik heb heel veel respect voor je Ronald. Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit. Je zou wat mij betreft een uitstekende MP zijn geweest”, schreef de voorzitter van de PVV op X.

Caroline van der Plas, leider van de BoerBurgerBeweging (BBB), noemde het “erg jammer”. VVD-leider Dilan Yesilgöz wilde geen commentaar geven. Pieter Omtzigt, leider van de Nieuwe Sociale Contract (NSC), had eerder al bezwaren geuit tegen Plasterk, nadat de twee tijdens de informatieronde in conflict kwamen.

Wat nu?

Met het vertrek van Ronald Plasterk wordt de lijst van kandidaat-premiers opnieuw korter. De vier partijvoorzitters van de coalitiepartijen hebben eerder besloten zelf geen plaats in de regering in te nemen. Formateur Richard van Zwol zal binnenkort opnieuw met de vier partijen om de tafel gaan. Het initiatief blijft bij Geert Wilders, de leider van de grootste partij in de formatie, de PVV.

Meer
Lees meer...