De prestigieuze milieuprijs van de Verenigde Naties gaat naar een twintigjarige Nederlander. Boyan Slat wordt zo de jongste winnaar van de Champions of the Earth-trofee, en wel dankzij zijn idee om de oceanen op te ruimen.
The Ocean Cleanup, zo heet het project van de Nederlandse ex-student (hij is gestopt met zijn studies aan de TU Delft). Met een succesvolle crowdfundingcampagne wist hij al een goeie 1,75 miljoen euro op te halen voor zijn plan. Slat wil namelijk de zogenaamde plastic soep opruimen. Dat zijn gigantische vuilnisbelten die op verschillende plaatsen in de oceanen rond dobberen.
Een goeie twee jaar geleden presenteerde hij het plan voor een opruiminstallatie met kilometerslange, drijvende armen in een V-vorm. Meer dan een jaar voerde hij vervolgens een haalbaarheidsstudie uit, en de resultaten daarvan werden deze zomer in New York voorgesteld. In het rapport van 530 pagina’s staat dat het een levensvatbaar project is dat de helft van de Great Pacific Garbage Patch – een van die drijvende vuilnisbelten – kan opruimen.
Incredibly honoured for receiving the @UNEP Champions for the Earth award. Thanks to our team for the progress so far http://t.co/JvzJ3EX6Xr
— Boyan Slat (@BoyanSlat) November 17, 2014
Honderden miljoenen
Slat en zijn team hopen een volledig operationele testversie klaar te hebben over drie tot vier jaar. De drijvende armen moeten 100 kilometer lang en drie meter hoog worden, en op strategische plaatsen aan de zeebodem worden vastgemaakt. Die armen maken een V-vorm, en aan de punt wordt het plastic uit het water gepompt, waar het wordt opgehaald door een tanker. Slat denkt zijn uitvinding tegen 2020 in te zetten in de oceaan tussen Californië en Hawaï, en binnen de tien jaar zou de helft van het plastic in dat gebied moeten zijn opgeruimd.
Daarvoor zal hij nog wel een pak meer geld moeten vinden. Slat denkt dat hij een goeie 300 miljoen dollar zal nodig hebben om alles echt te kunnen bouwen zoals hij het wil. Maar dat is een habbekrats in vergelijking met de schade die het plastic in de oceanen aanricht: 13 miljard dollar. Hij verwacht dus wel voldoende investeerders te kunnen vinden, en zijn nieuwe trofee zal hem daar zeker nog bij kunnen helpen.
WE DID IT! Thanks a million to everyone who believe in us and and our quest to develop the largest cleanup in history pic.twitter.com/858G8lM5sj
— Boyan Slat (@BoyanSlat) September 11, 2014