Een studie van Boston University’s School of Medicine zou aantonen dat de light versies van frisdranken “nog ongezonder” zijn dan de gewone versies, met suiker. Erger nog: als je zelfs maar één blikje light frisdrank per dag drinkt, heb je tot drie keer meer kans hebt om later dement te worden. Daar komt dan ook nog eens bij dat je ook drie keer meer kans maakt op het krijgen van een beroerte. Er is één probleem: dat klopt langs geen kanten.
“Waarom zelfs één blikje light frisdrank al te veel is” titelde de grootste nieuwssite van Vlaanderen. Het verhaal dook ongeveer overal op, telkens met dezelfde conclusie.
HLN.BE gaf als bron Harper’s Bazaar aan. Dat is een modeblad. Maar ook publicaties zoals The Independent brachten het “nieuws”.
“It’s nothing new that diet fizzy drinks aren’t good for us, but a new study has confirmed just how unhealthy they are”, schreef die kwaliteitskrant.
Om te beginnen: al dertig jaar ondertussen wordt er onderzoek gevoerd naar de mogelijk schadelijke gevolgen van dieetfrisdrank, en dan in het bijzonder van de artificiële zoetstoffen die daar inzitten. En, na ondertussen duizenden wetenschappelijke studies, is er geen enkel bewijs dat die kankers of andere ongeneesbare ziektes veroorzaken of het risico op bijvoorbeeld hartaanvallen verhogen. De cafeïne in die dingen doet dat laatste wél, maar dat geldt ook voor koffie of thee.
Nog meer onzin
Een aantal van de artikels die we lazen stelden ook onomwonden dat aangetoond is dat je van light-drankjes in tegenstelling tot wat ze beloven zelfs bij zou komen.
Ook dat is onzin. Er zijn een aantal interessante studies over hoe onze hersenen reageren op zoetstoffen, en sommige daarvan stelden inderdaad vast dat die in een eerste fase misschien proberen om ons lichaam bij te sturen en te doen denken dat het gewone suiker zou zijn. Maar, er bestaat geen enkele studie die aantoont dat je bijkomt van light frisdranken.
Het nieuwe onderzoek dat gepubliceerd werd in het magazine van the American Heart Association zou dus aantonen volgens de mainstream media dat “wanneer je zelfs maar één blikje light frisdrank per dag drinkt, je tot drie keer meer kans hebt om later dement te worden. Daar komt dan ook nog eens bij dat je ook drie keer meer kans maakt op het krijgen van een beroerte.”
Om het helemaal mooi te maken: diezelfde studie zou helemaal geen verhoging van het risico op die dingen vaststellen bij drinkers van gewone, suikerrijke frisdranken.
Wat die studie echt zegt
Laten we dus die studie eens opduikelen, dachten we. We hebben een vermoeden dat niet veel van onze collega’s dat hebben gedaan. Hier is ze. En het blijkt allemaal geen klein beetje anders in elkaar te zitten.
Om te beginnen: de makers van de studie geven zelf toe dat ze geen causaal verband hebben kunnen vinden tussen het drinken van light frisdrank en het krijgen van dementie of een beroerte. Blijkt ook dat die studie helemaal gebaseerd is op een vragenlijst die mensen invulden. Niemand is dus echt onderzocht, laat staan opgevolgd om te zien of wat hij of zij verklaarde wel klopte.
Naar het einde toe van de studie, staan de zaken die echt interessant zijn. Ze worden opgeworpen door de makers zelf. Ze snapten ook niet waarom dat risico op beroertes en dementie hoger zou zijn bij drinkers van light versus drinkers van suikervrije dranken. Temeer omdat één van de belangrijkste auteurs van deze studie in een vorige aantoonde dat suiker, zelfs in fruitsap, net wél dat effect had.
Diabetes
Het antwoord op die vraag wordt gesuggereerd, en haalt meteen de hele studie onderuit: er is geen rekening gehouden met de factor diabetes.
9,3% van alle Amerikanen, 29,1 miljoen in totaal, hebben ondertussen suikerziekte van type 2, het soort dat je krijgt door je levensstijl. Bovendien zijn er naar schatting nog eens 8,1 miljoen Amerikanen die de ziekte hebben maar dat niet weten.
Punt is: die mensen hebben een hoger risico op beroertes en dementie. Die mensen zijn ook – de meesten toch – overgeschakeld van suikerrijke dranken naar artificieel gezoete frisdranken omwille van hun ziekte. Of, waar het op neerkomt: het is eigenlijk gewoon logisch de uitkomst van deze studie, maar ze toont langs geen kanten dat light frisdranken zouden leiden tot meer beroertes of dementie. Want nog eens, de studie stipuleert zelf duidelijk dat er geen causaal verband gevonden is.
Wapen
De realititeit is dit: uiteraard is gewoon water drinken de safest bet, maar er is momenteel geen enkel bewijs dat artificiële zoetmiddelen in frisdrank een echt negatieve impact op je gezondheid hebben, in die zin dat ze iets zouden veroorzaken dat levensbedreigend is. Sommige mensen ondervinden bijvoorbeeld een laxerende werking van die middelen, maar, dat is alleen bij mensen die al een darmstoornis hebben een probleem.
De cafeïne in die dingen, ten minste wanneer je ze overmatig consummeert, is wel slecht voor je gezondheid. Maar dat heeft an sich niks te maken met de light-factor.
Het is zelfs zo dat een overweldigende meerderheid van de specialisten light frisdrank zien als een zegen, want ze zijn wel degelijk een wapen in de strijd tegen obesitas en diabetes. Suikerrijke dranken (en, je gaat het niet graag horen, niet alleen cola en limonades maar ook vooral alcohol) zijn één van de belangrijkste redenen waarom we in de Westerse wereld te maken hebben met een epidemie van obesitas en de suikerziekte en de hartaanvallen en beroertes die daar het gevolg zijn. Als meer mensen overstappen op light frisdranken en hun bijzonder ongezonde gewone frisdrank daarvoor laten staan, dan is dat een stap vooruit.
De specialisten die we spraken over de studie en light frisdrank zeiden quasi allemaal dat ze de interpretatie van de media in dit geval roekeloos vonden: het leidt er volgens hen alleen maar toe dat het publiek steeds moeilijker feiten van fabeltjes kan onderscheiden en dat de reactie eentje van gevaarlijke gelatenheid wordt. “Ze weten het zelf niet wat gezond en ongezond is, dus, we trekken het ons niet aan en eten en drinken wat ons hartje ingeeft” is het gevolg.
Uiteraard zouden we allemaal beter water drinken, bij voorkeur uit de kraan, want dat is nog het beste voor het milieu. Maar, dat is een andere discussie.