Eens je een piercing hebt laten steken, kan je niet wachten totdat het geneest en je een nieuwe kan insteken. Heel fijn voor je, maar zo’n genezingsproces kan wel even duren. Het is vooral belangrijk om de piercing goed te verzorgen, anders krijg je misschien irritaties en zelfs ontstekingen. Wat mag je (niet) doen en hoe moet je jouw piercing verzorgen?
Een piercing laten zetten, is misschien wel leuk, maar de eerste weken noemen we niet meteen aangenaam. Je huid moet nog genezen dus moet je even wachten vooraleer je het stekertje mag vervangen. De genezingsduur hangt af van je huid, de locatie en vooral hoe je je huid verzorgt. Je huid is niet overal hetzelfde: sommige plekken kunnen genezen op 4 weken en andere plaatsen genezen pas na 9 maanden. Om maar enkele voorbeelden te geven, je bovenlip geneest na 6 tot 8 weken, je neus 8 tot 10 weken en het kraakbeen in je oor geneest pas na 3 tot 9 maanden.
Wat mag niet?
Het is niet de bedoeling om met je handen aan de piercing te komen. Als je er toch niet van kan afblijven, dan moet je jouw handen eerst wassen met anti-bacteriële zeep. Je mag ook geen parfum, make-up of crèmes gebruiken in de buurt van de piercing.
Het zou maar erg zijn, als je wekenlang geen douche mocht nemen. Als je een piercing hebt laten steken, mag dat ook nog, maar je moet er wel voor zorgen dat er geen zeepresten achterblijven. Een bezoekje aan de wellness wordt ook niet aangeraden tijdens de eerste 4 weken. Bij een navelpiercing moet je zelfs 2 maanden alle zwembaden en sauna’s ontwijken.
Naar de zonnebank gaan, is ook niet zo veilig. Je huid kan sneller verbranden (omdat het nog open ligt) en het metaal kan opwarmen waardoor je jezelf ook kan verwonden.
Het is ook niet de bedoeling om zalf, vaseline of crèmes op de wonde te smeren. Wondedesinfectiemiddelen zijn ook boosdoeners en vertragen de genezing. Daarnaast zijn pleisters ook niet zo goed, behalve als het voor een even is (bijvoorbeeld als je gaat sporten of in contact komt met vuil werk).
Wat moet ik dan doen?
Misschien wel heel lastig, maar we moeten heel even de bomma gelijk geven: een piercing is een wonde. Je moet in je achterhoofd houden, dat een piercing een open wonde is. Met andere woorden, een piercing is gevoelig voor allerlei bacteriën en kan dus snel infecteren.
Een kleine stappenplan voor een basisverzorging van je piercing.
- Was eerst je handen met anti-bacteriële zeep
- Was je gepiercete huid twee keer per dag met ongeparfumeerde zeep. Na een maand kan je je huid één keer per dag wassen.
- Droog je huid, maar let op: niet wrijven, maar deppen.
- Wrijf je huid rond de piercing nog in met warme zeezoutoplossing. Hierdoor zal je huid sneller genezen en heb je minder kans op ontstekingen.
Speciale nazorg
Zowel orale als genitale piercings hebben extra verzorging nodig. Tijdens de eerste weken moet je erg voorzichtig zijn. Als je een orale piercing hebt gezet, zou je tijdens de eerste weken vooral moeten letten op wat je in je mond steekt.
Orale piercing
- Kauwgom, nagelbijten of knabbelen op eender wat zou je beter niet doen tot de wonde genezen is.
- De eerste week eet je beter helemaal geen warm eten.
- Tijdens de eerste weken vermijd je best alcohol, cafeïne en sigaretten.
- Eerste drie weken kan je beter niet kussen of geen orale seks hebben.
- De eerste vier weken moet je ’s avond na het tandenpoetsen nog mondspoeling gebruiken.
Geslachtspiercing
Bij genitale piercings zijn er ook enkele voorzorgsmaatregelen. Als je een geslachtspiercings hebt rond de urinebuis, moet je zeker goed opletten dat er geen zeep in de urinebuis terecht komt. Daarom moet je een uur voor het het schoonmaken van je piercing, een glas water drinken. Hierdoor plas je makkelijker de zeepresten uit. Tijdens de eerste weken (ongeveer 2 tot 4) vermijd je best seksueel contact. Tijdens de genezingsproces wordt ook aangeraden om een stevig condoom te gebruiken tijdens seks.
Tijd voor de dokter
De eerste dagen nadat je een piercing hebt gezet, kan de huid rood zien en opgezwollen zijn. Als dat na twee dagen nog steeds niet is weggetrokken, dan moet je zeker eens langs de dokter passeren.
Als je een ontsteking hebt, een bloeding dat maar niet stopt of een afstotingsverschijnselen hebt, dan is het ook aangeraden om langs de dokter te gaan. Het lijkt er misschien op dat je het probleem zelf kan verhelpen, maar toch is het aangeraden om raad te vragen aan een dokter. Wat je zeker niet mag doen, is zelf de piercing eruit halen.