Netflix heeft vele functies: iets luchtig bekijken, achtergrondgeluid of gewoon je favoriete serie checken. Maar het kan ook bevorderend zijn. Met deze documentaires leer je effectief iets bij.
1. Chasing Coral (2017)
Duikers, wetenschappers en fotografen van over de hele wereld startten een grootschalige onderwatercampagne om de verdwijning van de koraalriffen vast te leggen. De film speelt zich af op de bodem van het Great Barrier Rif in Australië. Door een proces dat ‘koraalbleking’ wordt genoemd vermindert het aantal koraal in het rif. Dit zou een gevolg zijn van de klimaatverandering.
2. Icarus (2017)
Deze Netflix Original legde het dopingnetwerk in Rusland op pijnlijke wijze bloot. Wat begon als een project om te bekijken hoeveel verschil dopinggebruik kon maken bij een fanatieke wielrenner, eindigde in een ontluisterende documentaire over een dopingnetwerk. Een van de hoofdrolspelers heeft de Russische nationaliteit, maar woont in de Verenigde Staten. Zijn leven is in continu gevaar en dat wordt duidelijk in de documentaire.
3. Reversing Roe (2018)
In Reversing Roe komen voor- en tegenstanders van de abortuswet aan het woord. De documentaire toont de lange politieke campagne om het ‘Roe versus Wade-arrest’ nietig te verklaren. Dit arrest is een van de meest controversiële uitspraken uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof. Het hof oordeelde dat de meeste wetten die abortus verbieden, ongrondwettelijk zijn. Bovendien lag het recht op abortus besloten in het grondwettelijke ‘recht op privacy’.
4. 13th (2016)
In 13th worden activisten, politici en wetenschappers geïnterviewd over de impact die het huidige gevangenissensysteem in de Verenigde Staten heeft op de Afro-Amerikaanse gemeenschap en over het verleden dat voorafging aan de huidige situatie. In de, soms schokkende, documentaire wordt duidelijk dat racisme nog steeds aan de orde van de dag is en hoe schadelijk dat is.
5. American Factory (2019)
Na de sluiting van een fabriek van General Motors belanden veel Amerikanen in de werkloosheid. Wanneer een Chinees bedrijf de fabriek heropent, worden Chinezen en Amerikansen verplicht samen te werken. De twee culturen botsen echter vaak met elkaar en lijken The American Dream te vernietigen. The American Factory geeft de globalisering in een gelokaliseerde context weer. Klein weetje: de documentairefilm werd door Barack en Michelle Obama’s productiebedrijf Higher Ground uitgebracht op Netflix.
6. Paris Is Burning (1990)
Dit is een documentaire over travestietenbals in New York in de jaren ’80. Drag queens en transgenders hebben het vandaag vaak niet altijd even makkelijk. In de jaren ’80 was dat in een wijk zoals Harlem niet anders. Omdat ze toch zichzelf wilden zijn, ontstonden er travestienenbals die vooral door Afro-Amerikaanse en Latino homoseksuelen werd bezocht. Op die bals was het belangrijk om het best verkleed of de beste danser te zijn. Die strijd ging er soms heftig aan toe.
7. Bleeding Edge (2017)
Deze documentaire gaat over het indringen van de commerciële en consumentencultuur in de medische sector. Winstgevende sectoren in de gezondheidszorg dringen aan op bepaalde medicijnen die moeten voorgeschreven worden aan patiënten. Geldgewin gaat dus in veel gevallen voor op genezing. Met Bleeding Edge worden de verschillende gaten in het Amerikaanse sociale zorgsysteem blootgelegd.
8. Blackfish (2013)
Deze documentairefilm vertelt het verhaal van Tilikum, een orka die werd gebruikt voor shows. Tijdens zijn gevangenschap doodde de orka meerdere mensen. Gabriela Cowperthwaite ging op onderzoek, verzamelde archiefbeelden en ging in gesprek met ooggetuigen. Het resultaat is een hallucinant portret van psychologisch verstoorde zoogdieren die in de pretparkenindustrie in gevangenschap worden gehouden.
9. Amanda Knox (2016)
Vier jaar in een Italiaanse gevangenis voor een onterechte veroordeling voor de moord op haar huisgenoot. Het overkwam Amanda Knox, een Amerikaanse vrouw van twintig jaar, samen met Raffele Sollecito waarmee Amanda toen een relatie had. in 2015 worden ze toch beide vrijgesproken. In de documentaire komen Amanda Knox zelf en andere betrokkenen van de zaak aan het woord.
10. Get Me Roger Stone (2017)
Deze documentaire neemt je mee in het leven en carrière van de Republikein Roger Stone. Je ziet de opkomst, ondergang en herrijzenis mee van het invloedrijke lid van het Donald Trump-team. Roger Stone heeft een beruchte hoofdrol in de vele rechtszaken tegen de huidige Amerikaanse president. Hij wordt gezien als ‘politieke fixer’ en iemand die het spelletje ‘vuil’ durft spelen. Zo is hij gekend om campagnes van tegenstanders te belasteren en te besmeuren.