Netflix beloont kinderen die bingewatchen en ouders zijn daar niet blij mee

Netflix is gestart met een nieuw experiment waarbij patches worden uitgedeeld aan kinderen wanneer ze een serie hebben gekeken. De streamingsdienst komt daarmee onder vuur te liggen. Het beloningssysteem zou namelijk jonge kijkers aanzetten tot bingewatchen.

Wanneer kinderen afleveringen van Trollenjagers, A Series of Unfortunate Events, Home en De Magische Schoolbus Rijdt Opnieuw hebben gekeken, dan krijgen ze daarvoor een patch. Netflix wil op die manier naar eigen zeggen “kinderen iets geven om over te praten” en een “element van fun” toevoegen aan de kijkervaring. Anderen spreken dan weer over het aanmoedigen van bingewatching.

Het beloningssysteem

De series waarvoor je kind een beloning krijgt, worden aangeduid met een rood hangslot. Volgens vele gebruikers is dat verwarrend. Een hangslot duidt namelijk meestal op afgeschermde content.

Met de patches kan overigens geen extra content worden verkregen. Ze vormen de beloning op zichzelf. En dat is iets wat vele Twitteraars niet zo goed begrijpen …

Bingewatching aanmoedigen

Professor Sonia Livingstone vertelde aan de Engelse krant The Telegraph dat soortgelijke beloningssystemen worden gebruikt in bijvoorbeeld scholen om positief gedrag van kinderen aan te moedigen. Maar deze nieuwe feature zou enkel de streamingsdienst zelf voordelen opleveren. “Het is onduidelijk of deze innovatie goed is voor kinderen. Ouders zijn sowieso al bezorgd over de tijd die hun kinderen voor een scherm spenderen. Deze nieuwigheid zal waarschijnlijk niet met open armen worden ontvangen.”

Blogger Alex Warren schreef over de Netflix-patches: “Het is heel zorgwekkend dat deze beloningssystemen steeds meer worden geaccepteerd en ingezet op kinderen.” Uit onderzoek van ChildWise blijkt bovendien dat kinderen nu al 2,5 uur per dag voor de buis hangen.

Voorlopig een experiment

Netflix nuanceert de kritiek en benadrukt dat het voorlopig om een test gaat. “De verzamelitems bieden een meer interactieve ervaring, en breiden de wereld van de show in kwestie uit. We leren door te testen, en deze feature komt daarmee wellicht juist wel, of juist niet naar Netflix.”

Meer
Lees meer...