Netflix heeft een betere filmcatalogus dan haar concurrenten

Netflix heeft een betere filmcatalogus dan haar concurrenten

Netflix en films, het leek lange tijd geen goed huwelijk te gaan worden. De voorbije jaren koos de service steevast voor series en liet daarbij hun filmaanbod flink slikken, maar toch hebben ze nog een heel sterke catalogus. 2018 was daarenboven ook een sterk jaar voor Netflix wat films betreft. Zo sterk dat ze zelfs een betere filmcatalogus hebben dan hun rechtstreekse concurrenten.

Met films als Bright en Cargo pakte Netflix groot uit, maar ze hadden niet echt de impact die ervan werd verwacht, dat ondanks grote sterren in de hoofdrol en een echte Hollywoodfeel. Maar Netflix gaf niet op en plots werd 2018 toch een topjaar voor Netflix als het op films aankwam, want de streamingdienst werd beloond voor z’n inzet met een ware triomf bij de Oscarnominaties.

To All the Boy’s I’ve Loved Before en Bird Box bleken een ware hit, maar het was vooral Roma dat Netflix internationale faam opleverde. Want met Roma (lees hier onze review) hebben ze niet alleen een film met maar liefst tien Oscarnominaties. Het is meteen ook een van de grote favorieten om met het belangrijkste beeldje, die van Beste Film, te gaan lopen. Reken daar nog drie nominaties bij voor The Ballad of Buster Scruggs (lees hier onze review), van de iconische Coen-broers, en je weet dat ze een boerenjaar achter de rug hebben bij Netflix.

Amazon duidelijk de grootste

Maar ook het overige filmaanbod van Netflix lijkt beter te pruimen dan je misschien op het eerste gezicht zou denken.

Streaming Observer onderzocht de filmcatalogus van de verschillende grote streamingdiensten, niet alleen op kwantiteit maar ook kwaliteit. Die kwantiteit is natuurlijk makkelijk te meten, maar de kwaliteit is al wat moeilijker. Om een goede maatstaf te hebben, gingen ze kijken naar welke films op de reviewsite Rotten Tomatoes de hoogste scores kregen, de zogenaamde Certified Fresh-films.

In pure omvang steekt Amazon er met kop, schouders, middel en zelfs nog een stukje benen bovenuit. Maar liefst 17.461 films telt het filmaanbod van Amazon Prime, vergeleken met Netflix (3.839), Hulu (2.336) en HBO Now (815) een gigantisch getal. Maar kwantiteit is uiteraard niet de enige maatstaf. Ondanks het grote verwijt dat Netflix te veel films van z’n service zou laten gaan, blijkt de kwaliteit van de films wel van heel hoog niveau.

Certified Fresh

Van de 3.839 films op het platform zijn er maar liefst 596 met een Certified Fresh-score, goed voor zo’n 15,5 procent van het totale aanbod. Hulu scoort met 9,6 procent (232 films op een totaal van 2.336) ook goed, HBO hinkt met 4,7 procent (38 op 815) ook hier achterop, maar het grote Amazon Prime doet het hier erbarmelijk slecht met amper 1,3 procent. Ze scoren met 232 Certified Fresh-films in pure aantallen wel beter dan Hulu en HBO Now, maar proportioneel gezien doen ze het dus helemaal niet zo goed.

Netflix lijkt voor filmliefhebbers dus de beste streamingservice. Voorlopig toch, want met grote spelers, zoals voornamelijk Disney, die zich op eigen streamingdiensten aan het storten zijn, is het nog maar de vraag of Netflix die titel kan behouden.

Toch een grotere fan van series? Bekijk dan zeker onze lijst met de 50 beste series op Netflix!

Gesponsorde artikelen