Netflix verwijdert Palestijnse filmcollectie


In het kort

  • Netflix heeft een collectie van 19 Palestijnse films van zijn platform verwijderd.
  • Freedom Forward en andere mensenrechtenorganisaties hebben hun grote bezorgdheid geuit over de verwijdering van deze films zonder uitleg.
  • In de collectie “Palestinian Stories” is nu nog maar één film te zien op de speciale pagina.

Mensenrechtenorganisaties bekritiseren de beslissing van Netflix om een collectie Palestijnse films van zijn platform te verwijderen. De streamingdienst heeft eind vorige maand de licenties van 19 films uit de collectie “Palestinian Stories” laten verlopen. Hierdoor is er nog maar één film toegankelijk op het platform.

Freedom Forward, een mensenrechtenorganisatie, uitte haar grote bezorgdheid over de actie van Netflix in een brief aan het bedrijf die online werd gepubliceerd. De organisatie benadrukte dat ondanks de wereldwijde verontwaardiging via sociale media, Netflix geen verklaring heeft gegeven voor het verwijderen van deze films. Ze wezen erop dat de collectie “Palestijnse Verhalen” nu slechts één film bevat die kan worden bekeken.

Internationale reacties

Verschillende prominente organisaties hebben zich aangesloten bij Freedom Forward en veroordelen de beslissing van de streaminggigant, waaronder het Arab American Action Network, Council on American Islamic Relations, Muslim Anti-Racism Collaborative, National Network for Arab American Communities en U.S. Palestinian Community Network.

De reactie van Netflix

Netflix publiceerde een korte verklaring waarin werd erkend dat de licenties voor de films na een periode van drie jaar waren verlopen. Ze benadrukten hun voortdurende toewijding aan het investeren in diverse inhoud en het laten zien van wereldwijde stemmen. Netflix trok parallellen met situaties waarin shows als “Friends” of “Mr. Robot” niet langer beschikbaar zijn in bepaalde regio’s vanwege aflopende rechten.

Meer
Lees meer...