Netflix zorgt ervoor dat we minder seks hebben: is ‘Netflix en celibaat’ dan echt zo’n probleem?

Netflix zorgt ervoor dat we minder seks hebben: is ‘Netflix en celibaat’ dan echt zo’n probleem?

Liever Netflix dan seks: ’t zou weer zo’n millennialtrend zijn dat zelfs de geboortecijfers in de Verenigde Staten er onder zouden leiden. Dat concludeert de Wall Street Journal na een onderzoek mensen met een streamingabonnement. Meer dan een derde van de respondenten beweert al eens een rerun van Friends of dergelijke voor een rondje horizontale tango te hebben gezet. Maar is dat nu echt zo’n probleem? 

Schokkend kan je de cijfers van de Wall Street Journal niet echt noemen: in een breed onderzoek over kijkgedrag komt naar voor dat één op de vier Netflix-, Amazon-, Hulu-, of HBO-kijkers regelmatig een extra aflevering boven seks zet. In de leeftijdscategorie 18-36 ligt dat percentage nog hoger: 36% van de bevraagden zegt dat ze soms meer Netflix boven seks verkiezen.

Netflix en chill

Shockerend, zeker als je weet dat het geboortecijfer in de meeste Westerse landen ook al jaren gestaag aan het dalen is. Maar om nu te zeggen dat Netflix onze seksdrive naar beneden duwt, is misschien wat kort door de bocht. Zeker als je even een beetje dichter naar de cijfers kijken.

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers een (foute) link trekken tussen Netflix en seks.

Volgens het onderzoek van The Wall Street Journal, kijken volwassen Amerikanen zo’n twee uur naar streamingservices per dag. Dat is veel, maar eigenlijk niet zoveel als je het vergelijkt met de tv-cijfers. Volgens recent onderzoek kijken Amerikanen vier tot vijf uur per dag tv. Aangezien er niet plots meer uren in een dag gekomen zijn, vallen die twee uur Netflix of Amazon per dag best mee.

Daarnaast is er natuurlijk de connectie die het Wall Street Journal-artikel maakt tussen seks en voortplanting. Het kan je verbazen, maar zeker in het Westen zijn veel mensen ervan overtuigd dat seks ook gewoon een fijne bezigheid kan zijn, zonder baby aan de andere kant van het verhaal. Meer zelfs: veel mensen hebben seks en proberen 100% te vermijden dat er baby’s van komen.

Dalende geboortecijfers

De dalende geboortetrend heeft meer te maken met anticonceptie dan met Netflix, zo blijkt toch als we naar de trend van de voorbije vijftig jaar kijken. Tv heeft dus eerder weinig invloed op de voortplantingsgraad van de moderne mens. Dat doortrekken naar Netflix heeft eerder weinig zin.

Inspiratie nodig: check Sex Education op Netflix en vergeet niet te bingen.

Toch is er één element aan streaming tv die toch wat invloed zou kunnen hebben op ons seksleven. Want je mag dan wel even vaak tv kijken als je streamt, op tv heb je wel degelijk nog reclamebreaks. Die breaks laten ruimte voor wat fysieke activiteit, die Netflix jou niet geeft. Tenzij je al zo lang aan het kijken bent, dat Netflix je vraagt of je er nog wel bent.

En voor de ouders onder ons: Disney+ zou net méér tijd kunnen vrijmaken voor een deftig seksleven. Graag gedaan.

Je seksleven om zeep helpen? Hier zijn de vijftig beste series om te bingen!

pexels

Gesponsorde artikelen