Nicolás Maduro uitgeroepen tot winnaar verkiezingen in Venezuela; oppositie spreekt van fraude

De politieke situatie in Venezuela is verder in de war geraakt. De nationale kiesraad, gecontroleerd door de overheid, heeft zittend president Nicolás Maduro uitgeroepen tot winnaar van de recente presidentsverkiezingen. De oppositie beweert echter dat er sprake is van grootschalige fraude en claimt zelf de overwinning.

Nicolás Maduro, de autoritaire en extreemlinkse president, is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Venezuela. Volgens de nationale kiesraad kreeg Maduro 51,21 procent van de stemmen, terwijl zijn tegenstander, de voormalige diplomaat Edmundo González Urrutia, 44,2 procent behaalde. Tegenstanders en internationale waarnemers uit Zuid-Amerika spreken echter van verkiezingsfraude.

“Ik ben Nicolás Maduro Moros, de herkozen president van Venezuela. En ik zal onze democratie, onze wet en ons volk verdedigen”, verklaarde de 61-jarige leider in de hoofdstad Caracas, te midden van jubelende aanhangers. Leiders uit bevriende landen zoals Cuba en Bolivia hebben al hun steun uitgesproken voor Maduro, terwijl er in andere landen juist veel kritiek klinkt.

Beschuldigingen van fraude

Internationale waarnemers hebben deze verkiezingen bestempeld als de meest willekeurige ooit in Venezuela. Al sinds de tijd van Hugo Chávez hangt er een zweem van fraude boven de democratische processen in het land. Internationale organisaties kregen dit keer ook nauwelijks de kans om de verkiezingen te controleren. Zo was de Europese Unie niet welkom om toezicht te houden.

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, reageerde als volgt: “Het is van cruciaal belang dat elke stem eerlijk en transparant wordt geteld, dat verkiezingsfunctionarissen onmiddellijk en zonder vertraging informatie delen met de oppositie en onafhankelijke waarnemers, en dat de verkiezingsautoriteiten de gedetailleerde telling van de stemmen publiceren. De internationale gemeenschap volgt dit nauwlettend en zal dienovereenkomstig reageren.”

Oppositie roept om gerechtigheid

De Venezolaanse oppositie, geleid door María Corina Machado, beweert dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen. Machado, die om controversiële redenen zelf niet mocht deelnemen aan de verkiezingen, steunde Edmundo González Urrutia, een nieuwkomer in de politiek die erin slaagde de doorgaans verdeelde oppositie achter zich te verenigen.

De uitslag van de nationale kiesraad is een zware klap voor de oppositie. Ze beweren dat er sprake is van fraude en dat zij met ongeveer 70 procent van de stemmen de verkiezingen hebben gewonnen. “We willen de wereld vertellen dat Venezuela een nieuwe gekozen president heeft en dat is Edmundo González Urrutia”, verklaarde María Corina Machado vastberaden.

Meer
Lees meer...