Nieuw onderzoek bevestigt groeiende zorgen over slechte gezondheid van de botten en een hoger risico op fracturen bij vegetariërs en veganisten

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen die een vegetarisch dieet volgden een 33 procent hoger risico hadden op een heupfractuur in vergelijking met degenen die regelmatig vlees aten. De onderzoekers vermoeden dat vegetariërs mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren, waardoor ze vatbaar zijn voor vallen en breuken.

Veel mensen kiezen voor vegetarisme om ecologische en ethische redenen. Maar een andere belangrijke reden waarom mensen ervoor kiezen om geen vlees of vis meer te eten, is vanwege de hype rond de potentiële gezondheidsvoordelen.

Er zijn inderdaad aanwijzingen dat vegetarische diëten verband houden met een lager risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Maar er zijn ook groeiende zorgen over een slechte gezondheid van de botten en een hoger risico op fracturen bij vegetariërs en veganisten.

Eerdere studies hebben aangetoond dat vegetariërs een lagere botmineraaldichtheid hebben. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de vraag of vegetariërs een groter risico lopen op bepaalde fracturen, vooral heupfracturen. Dit is een van de meest voorkomende soorten fracturen en treft ook onevenredig veel vrouwen.

Gegevens van 35.000 vrouwen over 20 jaar

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen die een vegetarisch dieet volgden een 33 procent hoger risico hadden op een heupfractuur in vergelijking met degenen die regelmatig vlees aten. De wetenschappers voerden een grootschalige analyse uit van het risico op voeding en heupfracturen met behulp van gegevens uit de UK Women’s Cohort Study. In die databank zitten de gegevens van 35.000 Britse vrouwen (in de leeftijd van 35-69 jaar, van wie de meerderheid blank was) die tussen 1995 en 1998 een vragenlijst over hun dieet en levensstijl hebben ingevuld. Deze gegevens werden gekoppeld aan de ziekenhuisgegevens van de deelnemers over ongeveer 20 jaar om vast te stellen wie een heupfractuur opliep in die periode.

Vervolgens werden de vrouwen gegroepeerd als gewone vleeseters (meer dan vijf keer per week vlees), occasionele vleeseters (minder dan vijf keer per week vlees), pescotariërs (die vis eten maar geen vlees) of vegetariërs (geen vlees of vis). Veganisten werden opgenomen in de vegetarische groep omdat er niet genoeg veganisten waren om ze afzonderlijk te bestuderen. De analyse hield ook rekening met andere factoren die van invloed kunnen zijn op het risico op heupfracturen, waaronder leeftijd, alcoholgebruik, roken, bewegingsgewoonten, menopauzestatus en sociaaleconomische status.

Bevindingen komen grotendeels overeen met de resultaten van de enige andere twee onderzoeken

Vergeleken met reguliere vleeseters hadden vegetariërs een hoger risico op een heupfractuur. Er was echter geen verhoogd risico bij pescotariërs of occasionele vleeseters.

Deze bevindingen komen grotendeels overeen met de resultaten van de enige andere twee onderzoeken over dit onderwerp. Een studie uit 2020 toonde aan dat vegetariërs (zowel mannen als vrouwen) 25 procent meer risico hadden op een heupfractuur dan vleeseters. Bij veganisten was dat 31 procent. En een Amerikaans onderzoek in 2021 gaf aan dat vegetariërs een 17 procent groter risico hadden op een heupfractuur in vergelijking met niet-vegetariërs (hoewel dit onderzoek niet statistisch significant was).

Vegetariërs vallen meer

De redenen voor het grotere risico zijn onduidelijk, maar onderzoekers vermoeden dat vegetariërs mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren, waardoor ze vatbaar zijn voor vallen en breuken. Ongeveer 90% van de heupfracturen houdt verband met vallen, wat vaker voorkomt bij oudere mensen, die meestal kwetsbaarder zijn en zwakkere botten hebben. De onderzoekers stellen ook dat vegetariërs meer kans hebben op ondergewicht dan vleeseters, en dat ze naast zwakkere botten en spieren ook minder vet kunnen hebben, dat als een kussen kan fungeren als mensen vallen.

(kg)

Meer
Lees meer...