Nieuw onderzoek: e-sigaret ongezonder dan gedacht en sommige smaken giftiger dan andere

Nieuw onderzoek: e-sigaret ongezonder dan gedacht en sommige smaken giftiger dan andere

Heel wat rokers zijn de jongste jaren overgeschakeld op elektronisch roken of vaping. We kennen de apparaatjes als gezondere alternatieven op echte sigaretten. Zo bevatten ze geen teer, koolmonoxide of andere giftige stoffen en onderdrukken ze de behoefte aan nicotine. Over de langetermijneffecten van elektronisch roken is nog weinig bekend, maar volgens een nieuwe studie van de University of Rochester is het lang geen onschuldig ding. Sommige smaken zouden zelfs giftiger zijn dan andere.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad luidt dat e-sigaretten “beduidend minder toxisch” zijn dan gewone tabak, zolang er de Europese normen van veiligheid en kwaliteit gerespecteerd worden. Het goedje is zelfs “waarschijnlijk niet kankerverwekkend”. “Er komen slechts een beperkt aantal toxische producten vrij en geen verbrandingsproducten van tabak”, klinkt het. Wel geeft de Gezondheidsraad toe dat er meer onderzoek nodig is naar het effect van dampen op het lichaam.

istock

Ook zonder nicotine schadelijk

Nu trekken onderzoekers van de University of Rochester aan de alarmbel. Uit hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Physiology blijkt dat zelfs e-sigaretten zónder nicotine schade aan de gezondheid kunnen berokkenen. Het is niet omdat de stoffen veilig bevonden zijn voor de voedingsindustrie, dat ze ook probleemloos geïnhaleerd kunnen worden, klinkt de conclusie.

Prof. dr. Irfan Rahman onderzocht het effect van smaakstoffen. Het resultaat: ze hebben een direct effect op onze weerstand. Rahman stelde vast dat er schade ontstond aan de monocyten (één van de witte bloedcellen). Er ontwikkelden ontstekingsreacties, sommigen vrij radicaal. In sommige gevallen stierf de cel zelfs af.

iStock

Niet alle smaken even schadelijk

Toch bleken niet alle smaken even schadelijk. Vooral kaneel, vanille en boter zijn gevaarlijk. Strawberry Fields en Cherry Me Up mengen? Vergeet het maar. “Onze research toonde aan dat het mixen van e-liquids veruit het giftigste is voor de witte bloedcellen”, klinkt het.

Rahman benadrukt wel dat het onderzoek nog niet compleet is. De cellen werden hier rechtstreeks geconfronteerd met de smaakstoffen. De volgende stap is om het echte vapen te simuleren door te kijken hoe cellen reageren op e-liquids in aerosolvorm.

Strenger dan in het buitenland

In ons land zijn de regels voor elektronisch roken strenger dan in de meeste landen. Het wordt behandeld zoals gewone tabaksproducten: ze mogen niet online verkocht worden, ze zijn verboden voor kinderen onder de 16 jaar en er mag geen reclame voor gemaakt worden. Bovendien is het verboden om in gesloten openbare ruimtes te vapen.

Gesponsorde artikelen