Nieuw op Netflix: achter de schermen van de Formule 1, ‘After Life’ van Ricky Gervais en meer ‘Crazy Ex-Girlfriend’

Een jaar lijkt eindeloos bij zijn start, maar in een oogwenk zitten we dan toch weer in maart en is de krokusvakantie achter de rug. In het beste geval hebben we daarin de tijd gehad om een Netflix-lijstje af te werken waardoor we weer klaar zijn voor nieuw materiaal, want ook deze week dient er zich weer heel wat moois aan.

Series

De serie die bovenaan aan ons lijstje staat is After Life. Toen Ricky Gervais – die van The Office – tussen 2012 en 2014 het prachtige Derek maakte kreeg hij de commentaar dat hij lachte met mensen met een mentale beperking. Dat waren dan vooral commentaren van mensen die nooit naar Derek gekeken hadden, want de man was één van de mooiste personages die we ooit op televisie zagen en zijn oprechte goedheid ontroerde ons tot tranen toe.

Het is die gevoelige kant van Ricky Gervais die zich opnieuw aandient voor zijn nieuwe reeks After Life. Deze keer speelt Gervais zelf Tony, een journalist bij een lokale krant die na de dood van zijn vrouw Lisa zelf ook genoeg heeft van het leven. Hij ziet het punt van het leven niet meer in en besluit om te gaan leven zonder remmingen en zonder filter om op die manier zichzelf en alle anderen in zijn leven te straffen voor het leed dat hem overkomen is. Hij zegt wat hij denkt en wat hij wil en ziet zijn nieuwe manier van leven aanvankelijk als een superkracht.

Opnieuw snijdt Ricky Gervais hiermee een heel delicaat thema aan – sterfelijkheid en hoe om te gaan met verlies – en iets zegt ons dan ook dat we voor de zes afleveringen van After Life de zelfde fijnbesnaarde versie van Gervais aan het werk gaan zien dan in Derek. Hup, in de lijst ermee!

Nog deze week kunnen we eindelijk verder met een oude bekende, want het derde seizoen van Crazy Ex-Girlfriend is geland. in de Verenigde Staten is het vierde en laatste seizoen van deze bijzondere reeks net afgelopen, maar wij hebben het derde dus nog voor de kiezen.

Dit is het seizoen waarin voor de kijker eindelijk duidelijk zal worden waar Rebecca Bunch aan lijdt en waarom ze er in het eerste seizoen voor gekozen heeft om haar succesvolle carrière en een promotie op te geven voor een vakantieliefje van lang geleden te volgen naar de andere kant van het land zonder dat die – bij een toevallige ontmoeting – enige interesse voor Rebecca toonde. De romantiek heeft plaats gemaakt voor wraak: Rebecca voelt zich ondergewaardeerd en geminacht en wil wraak voor wat haar – volgens haar – is aangedaan.

Nagelnieuw deze week is The Order, een reeks die vergeleken wordt met The Vampire Diaries. Of de reeks ook iets voorstelt valt nog af te wachten, maar we weten al wel dat de serie Jack Morton volgt. Die komt aan de universiteit terecht in een geheim genootschap dat hem richting heel wat geheimen leidt, waaronder een al lang bestaande strijd tussen weerwolven en zwarte magie. Netflix richt zich met deze reeks nadrukkelijk op een publiek van jongvolwassenen.

Nog meer bovennatuurlijke wezens in de nieuwe reeks Immortals, want – zoals de titel al een beetje weggaf – deze reeks richt zich op de vampierenliefhebbers onder ons.

Omdat Netflix de wereld een beetje kleiner heeft gemaakt komt deze reeks in Turkije, maar richt ze zich tegelijkertijd op de wereld. Immortals draait rond Mia die ooit mens was, maar een vampier werd en nu terugkeert naar Istanbul om daar wraak te nemen op Dimitry, degene haar in een vampier heeft veranderd.

Daar komt maar één probleempje bij kijken: Dimitry is de vampierenleider van de stad geworden en is heel erg op zoek naar een mysterieuze dolk die hem helemaal onsterfelijk zou kunnen maken.

En onze kleine reis rond de wereld eindigen we deze week in Australië, want daar is – quasi tegelijkertijd in Australië en op Netflix – het tweede seizoen van Secret City in première gegaan. In Secret City moeit de senior politiek journaliste zich met de spanningen tussen China en Amerika. Ze onthult Canberra ook als een stad die draaiende gehouden wordt door grootschalige samenzweringen. Niet iedereen heeft dat even graag, maar Dunkley laat zich niet zomaar aan de kans schuiven.

Het tweede seizoen van Secret City telt zes afleveringen.

Film

Over naar de films dan waar – vreemde timing, zo net na de vakantie – de solofilm van Minions is toegevoegd. De vreemde gele mannetjes die in de films Dispicable Me ten dienste stonden van geboefte werden zo populair dat de Minions in 2015 een eigen film kregen.

Netflix voegt ook druppelgewijs enkele filmklassiekers toe. Deze week zijn de meest opmerkelijke titels in die categorie het legendarische Jaws (1975) van Steven Spielberg die een nieuwe standaard stelde voor de haaienfilms en The Untouchables (1987), de maffiafilm van Brian De Palma die grotendeels gebaseerd werd op het waargebeurde verhaal van Eliot Ness en de televisieserie die daar al uit geput werd.

Robert De Niro speelt in deze film Al Capone, de grote gangster in Chicago in de jaren 20 en 30. Het is de federale agent Ness die wordt aangesteld met de zaak Capone. Zijn opdracht is het aanpakken van Capone en ervoor zorgen dat de Drooglegging – het verbod op alcohol – wordt uitgevoerd. De maffia specialiseerde zich in die tijd immers in de illegale smokkel van drank en een groot deel van de politie werd omgekocht om die handel te vergemakkelijken. Ness en zijn team van agenten die hij vertrouwt krijgen van de media de bijnaam: The Untouchables, de onkreukbaren.

Naast de klassiekers zijn er ook deze week weer enkele sprankelnieuwe films. De eerste daarvan is Juanita, een romantisch drama over een moeder van drie volwassen kinderen van twee verschillende mannen die niet tevreden is over hoe haar leven er tot dan toe heeft uitgezien en erop uittrekt om elders helemaal opnieuw te kunnen beginnen.

Ze duidt een willekeurig stadje aan op de kaart – Butte – en trekt daar naartoe om even helemaal alleen te kunnen zijn met zichzelf.

En dan is er ook nog Walk. Ride. Rodeo., een film over het waargebeurde verhaal van Amberley Snyder. Zij hoopt op een studiebeurs en een carrière als professionele rodeorijder, maar haar dromen vallen uiteen als ze een vreselijk ongeluk krijgt. Haar benen werken niet meer, maar ze geeft het niet op. Ze besluit om dan maar voor het slalomparcours te gaan.

Een schaamteloze feelgoodfilm waarvan je het verloop al van begin tot einde kan voorspellen. Een film die men vroeger “een typische zaterdagavondfilm” genoemd zou hebben. Zet de tissues in de buurt en laat je schaamteloos gaan.

Docu

Voor de grootste blikvanger van de week moeten we in dit blokje van het artikel zijn. Van de makers van Senna (2010) en Amy (2015) is er op Netflix nu een tiendelige reeks te zien die je meeneemt achter de schermen van het Formule 1. Formule 1: Drive To Survive. De bedoeling van de reeks is om een zo volledig beeld van de sport mee te geven, in al zijn facetten.

Om de kampioenschappen zo eerlijk en duidelijk mogelijk te documenteren, was volledige toegang tot de teams nodig, zo stelde de producers van de reeks. Tien van de twaalf teams gaven Netflix volledige toegang. Ferrari en Mercedes eisten andere voorwaarden, maar daarbij voelden de producers zich niet comfortabel en dus zijn beide topteams niet in de reeks te zien, wat heel erg jammer is voor de volledigheid ervan.

Toch blijven we benieuwd naar het resultaat, want Senna (2010) toonde al aan dat je geen liefhebber of kenner van Formule 1 moet zijn om toch van de beelden te kunnen genieten als ze op de juiste manier geselecteerd en gemonteerd zijn. En zowel Senna als Amy behoorden tot de beste documentaires van de laatste jaren. Voor Drive To Survive hopen we dus op hetzelfde.

Te nat en te donker om buiten te komen? Kijk dan hier eens ter inspiratie naar de volgens ons 50 beste reeksen die op Netflix te vinden zijn.

Meer
door Redactie
Lees meer...