Deze week worden we heel erg verwend: niet alleen krijgen we het derde en laatste seizoen van de Duitse succesreeks Dark voorgeschoteld, ook de volledige reeks van Borgen en van actiereeks 24 is deze week aan Netflix toegevoegd. Op filmvlak werd er vooral uitgekeken naar Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga. Weer meer dan genoeg keuze om een weekend met wisselvallig weer te overbruggen dus!
Series
De Duitse Netflix Original Dark werd onlangs door de gebruikers van Rotten Tomatoes bekroond tot de beste Netflix Original ooit en versloeg daarmee series als pakweg Black Mirror, Stranger Things, Mindhunter, The Crown en Sex Education. In totaal brachten 2,5 miljoen mensen hun stem uit. Het zegt veel over hoe populair lokaal geproduceerde series kunnen worden als ze op Netflix terecht komen en het verklaart waarom Netflix daar zo fel in blijft investeren.
Het derde seizoen van Dark is meteen het laatste. De trailer van dat laatste seizoen deed alleen maar verwachten dat de serie nog dat beetje vreemder zou worden, nadat op het einde van seizoen twee duidelijk werd gemaakt dat er verschillende realiteiten bestaan. De synopsis van Netflix voor seizoen drie klinkt als volgt: ““De tijdreizende gekkigheid bereikt in een vreemde nieuwe wereld zijn conclusie. Sommige dingen zijn behoorlijk bekend in die wereld en andere dingen niet.” Veel vager kan het niet dus om iets wijzer te worden zal u samen met ons gewoon moeten kijken.
Onlangs liet Netflix weten dat ze in samenwerking met de Deense omroep DR een vierde seizoen van de Deense succesreeks Borgen zou maken, de knappe reeks die een beeld achter de schermen van de politiek geeft met Sidse Babette Knudsen in de rol van premier Brigitte Nyborg. Dat nieuwe vierde seizoen wordt niet eerder dan 2022 verwacht en tegen dan zal het negen jaar geleden zijn dat Borgen er een eerste keer een punt achter zette. Als gevolg van de deal tussen Netflix en DR staan nu ook die drie eerste seizoenen op Netflix en dat blijft een enorme kijktip.
De reeks wordt soms ook “de Deense House Of Cards” genoemd, maar dat klopt niet. Waar Kevin Spacey en Robin Wright gestalte gaven aan een verderfelijk powerkoppel met een meesterplan, staat premier Nyborg (Sidse Babette Knudsen), de eerste vrouwelijke premier in Denemarken, in Borgen een progressief milieubeleid voor en probeert ze altijd op een correcte manier aan politiek te doen. Ze probeert keuzes te maken die ze kan rijmen met haar persoonlijke waarden en overtuigingen. Dat lukt niet altijd, maar zelfs wanneer ze tegen haar eigen morele waarden moet ingaan, begrijpen we als kijker waarom ze die bepaalde keuze moest maken.
Nog een grotere verrassing was de plotse toevoeging van alle afleveringen van de actiereeks 24 met Keither Sutherland in de rol van federaal agent Jack Bauer, inclusief de film die de brug maakte tussen seizoen 6 en 7. De taak van Bauer is het voorkomen van een terroristische aanslag. Elke aflevering kent het verloop van een uur, elk seizoen (behalve het allerlaatste) duurt 24 uur en speelt zich af in real-time. Dat wil zeggen dat de tijd niet sneller vooruit gaat in de serie dan in het echte leven, maar dat elke seconde film ook een seconde in het echt is. Dat een aflevering dan toch maar gemiddeld 42 minuten duurt, is simpelweg te wijten aan het feit dat ook de reclameblokken die tijdens de originele uitzending werden gebruikt in het tijdsverloop werd meegerekend.
Het was één van de eerste series die liet zien dat er op televisie ook intelligente dingen konden worden gedaan. Sinds deze reeks is er geen andere geweest die dezelfde manier van vertellen heeft gehad: de real-time, het gebruik van de split screen, de complexe verhaallijnen die zich op hetzelfde ogenblik afspelen. Het is dan ook geen toeval dat de serie doorheen de jaren niet minder dan 20 Emmy Awards, de Oscars van de televisie.
Films
In dit gekke jaar 2020 was er geen Eurovisiesongfestival. Er werd op het laatste moment nog een digitaal alternatief uitgewerkt, maar het echte Eurovisiegevoel ontbrak. Het is dan ook ironisch dat Netflix net dit jaar met Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga uitpakt, een satirische film over het IJslandse duo Fire Saga – gespeeld door Will Ferrell en Rachel McAdams – dat vastbesloten is om het songfestival te winnen en halen daarvoor alles uit de kast, inclusief de allergekste kostuums en de meest waanzinnige decors. Dan Stevens speelt de Russische inzending Alexander Lemtov. De eerste reviews op de film zijn eerder matig, maar wie echt op zoek is naar een Eurovisiegevoel kan het hier wel in vinden.
Zelf kijken we nog net iets meer uit naar Nadie Sabe Que Estoy Aquí, of Nobody Knows I’m Here, in het Engels. In deze eerste Chileense Netflix Original volgen we een voormalige kindster die getraumatiseerd is door zijn ervaringen en als een kluizenaar leeft omdat hij zijn pijn niet kan overwinnen. Tot er een vrouw in zijn leven komt die hem hoort. Oorspronkelijk zou de film een première kennen op het Trimbeca Film Festival, een bekend festival voor indiefilms, maar daar stak corona uiteraard een stokje voor.
Docu & Reality
Netflix heeft een sterke reputatie op het vlak van documentaires en daar wordt met Athlete A nu weer een knappe film aan toegevoegd. Net als de documentaire At The Heart Of Gold: Inside The USA Gymnastics Scandal – die onlangs te zien was op Canvas en nog te herbekijken is op VRT NU tot 7 juli – draait Athlete A om de walgelijke praktijken van Larry Nassar, de teamarts van de Amerikaanse turnbond die jarenlang ongestoord zijn gang kon gaan bij Amerikaanse athletes.
De twee documentaires vullen elkaar perfect aan omdat deze het perspectief van de onderzoeksjournalistieke inspanningen volgt die het misbruik uiteindelijk in 2016 aan het licht wisten te brengen.
We blijven in de sector van het gerechtelijke voor RBG, een documentaire uit 2018 die een portret schetst van de intussen 87-jarige Ruth Bader Ginsberg die nog steeds zetelt in het Hooggerechtshof, een rechter voor dat Hooggerechtshof wordt immers voor het leven benoemd. Ginsberg is een icoon in Amerika. Ze werd bekend voor haar aanpak van vooroordelen en discriminatie en noemde in een recent interview Obergefell v Hodges, de uitspraak uit 2015 die het homohuwelijk legaliseerde, de belangrijkste zaak van de jongste 20 jaar. Het hoeft geen betoog dat zij en president Trump niet meteen de allerbeste vrienden zijn.
Tot slot zijn er nog twee nieuwe lichte realityreeksen om mee af te sluiten. In Home Game wordt de aandacht gevestigd op een aantal unieke en soms ook levensgevaarlijke sporten van over de hele wereld. De blik van de makers gaat verder van de sport alleen, ze introduceren ook de omringende cultuur en de gemeenschappen waarin de sporten in kwestie zijn kunnen ontstaan.
Wat zou Netflix zijn zonder gekke kookshows? Er is een nieuwe die aan de collectie kan worden toegevoegd. In het eerste seizoen van Crazy Delicious nemen telkens drie amateurkoks het tegen elkaar op. Ze krijgen telkens een beperkt aantal ingrediënten waar ze iets nieuws mee moeten zien te maken. Het decor is nogal Aards Paradijs-/Alice In Wonderland-achtig en topchefs Carla Hall, Niklas Ekstedt en Heston Blumenthal fungeren als de ‘Goden’ die de creaties beoordelen. Er valt ook iets te winnen: een gouden appel. Ontspannend kijkvoer dus, smakelijk!