De Europese Commissie bindt de strijd aan met acrylamide, een stof die in ons voedsel kan voorkomen. Op zich niks mis mee, ware het niet dat onze Belgische frietjes hiermee in gevaar komen, of toch de manier waarop we volgens de traditie onze friet bakken. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) trekt in een brief naar Europa aan de alarmbel.
Zijn onze Belgische frietjes dan zo ongezond? De stof waarover de heisa gaat is acrylamide, waarvan studies inderdaad al geopperd hebben dat ze schade kan aanrichten. Acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten zoals friet, brood en vlees. Voorts zou ook koffie de stof kunnen bevatten. Concreet zou de stof in grotere hoeveelheden voorkomen naarmate de baktemperatuur hoger ligt. En hoe bruiner je je frieten bakt, des te meer acrylamide er zal ontstaan.
Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) roept Europa alvast op om onze Belgische traditie niet in gevaar te brengen. Onze frieten worden gewoonlijk twee keer gebakken. Een eerste keer worden ze op een minder hoge temperatuur voorgebakken tot ze gaar zijn. Daarna rusten ze even om vervolgens bij zo’n 180 graden te worden afgebakken. Dat is een hoge temperatuur en het feit dat ze twee keer worden verhit zou dus mogelijk in strijd zijn met toekomstige plannen en adviezen van Europa.
Frieten blancheren
Weyts heeft daarom een brief geschreven, gericht aan de bevoegde commissaris in de Europese Commissie. De Zondag kon die inkijken. “Ik steun die strijd volledig”, schrijft hij. “Het is echter belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie.”
Een oplossing voor het probleem zou immers ‘blancheren’ zijn. In dat geval worden de frietjes op voorhand kort gekookt en vervolgens weer snel afgekoeld om het kookproces te onderbreken. De frietjes zouden dus al geblancheerd moeten worden voor onze frituristen ze in hun frituurvet leggen. “Dat zou een enorme verarming van onze frietcultuur zijn”, aldus Weyts. Volgens de minister heeft de Belgische friet z’n unieke smaak net aan onze baktechniek te danken. “Wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden.”
Toen de Wereldgezondheidsorganisatie enkele maanden geleden met een studie over acrylamide op de proppen kwam, kregen ze overigens ook al kritiek te verwerken. Veel experts stellen immers dat er andere, veel grotere risico’s op kanker en andere gezondheidsproblemen zijn dan een goed gebakken frietje.
Intussen doet onze premier in Canada ook moeite om de Belgische friet te promoten:
Dégustation d'une spécialité canadienne. Poutine et hot dogs avec @JustinTrudeau. Nos frites sont meilleures ? pic.twitter.com/wCMr0TYMiP
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 16, 2017