Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen vanaf deze week: ‘Fosse/Verdon’, ‘The Mosquito Coast’, grote Oscarwinnaar ‘Nomadland’ en animatiefilm ‘The Mitchells vs. The Machines’


© Netflix, Streamz, Disney+, Amazon Prime

Er zijn opnieuw een heleboel toptitels aan de streamingdiensten toegevoegd waar we zo snel mogelijk aan willen beginnen. Maar voor we dat doen toch nog even op een rijtje zetten waarover we nu precies zo enthousiast zijn deze week.

Series

De verrassing van de week heet Fosse/Verdon. In 2019 bekeken we de reeks al op BBC en vonden we eind 2019 één van de beste dingen dingen die we dat jaar gezien hadden. Op Succession na stond de reeks over Bob Fosse en Gwen Verdon helemaal bovenaan in ons eindejaarslijstje. Nu is de reeks voor het eerst ook bij ons te zien en dus met ondertitels en wel via Star (Disney+).

Bob Fosse was choreograaf en regisseur van films als Cabaret (1972), Lenny (1974) en All That Jazz (1979). Gwen Verdon was een uitstekende actrice en danseres die tijdens haar carrière vier Tony Awards (de belangrijkste theaterprijzen) en ook enkele nominaties voor de Emmy’s in de wacht sleepte. Deze uitstekende reeks focust – onder andere aan de hand van het creatieproces van de films van Fosse – op de relatie tussen de twee, zowel professioneel als persoonlijk, en toont meer dan eens aan dat Fosse en Verdon niet zonder, maar ook niet met elkaar konden leven. Sam Rockwell en Michelle Williams zijn Emmy-waardig in hun hoofdrollen. Michelle Williams won haar Emmy ook effectief.

Het is al een boek van Paul Theroux en sinds 1986 was het ook een film, maar nu is er op AppleTV+ een nieuwe bewerking van The Mosquito Coast. Het verhaal draait rond de idealistische uitvinder Allie Fox. Hij verkoopt zijn huis in de Verenigde Staten en trekt met zijn familie naar de Miskitokust in Midden-Amerika. Hier wil hij een utopische commune bouwen. Justin Theroux – neef van Paul – speelt de hoofdrol in de nieuwe reeks waarvan nu de twee eerste afleveringen te zien zijn.

Daarna belanden we opnieuw op Star (Disney+), want daar kan je naar het derde seizoen beginnen kijken van 9-1-1. In deze serie wordt ingezoomd op de levens van de hulpverleners die op de eerste lijn staan, de zogenaamde first responders. De eerste reeks vat aan vijf maanden na de gebeurtenissen van het tweede. Een vierde seizoen staat in de steigers, ook het eerste en het tweede seizoen zijn te bekijken via Star.

Een nieuwe Spaanse reeks vind je op Netflix. El Inocente draait rond Matt die op een nacht een ruzie probeert te stoppen die eindigt in een moord. Negen jaar later probeert hij een leven op te bouwen met zijn vrouw. Even later krijgt Matt een telefoontje van haar als ze op zakenreis is. Zijn onschuld wordt opnieuw in twijfel getrokken. De minireeks telt acht afleveringen.

Uit Turkije komt dan weer de minireeks Fatma, ook op Netflix te vinden en bestaand uit zes afleveringen. Hoofdpersonage is de 35-jarige schoonmaakster Fatma. Tijdens het zoeken naar haar vermiste echtgenoot Zafer die net uit de gevangenis is vrijgelaten pleegt ze een onverwachte moord. Zafers onbetrouwbare contacten ontdekken al snel wat ze heeft gedaan, en de enige manier voor haar om te overleven in de wereld van haar man is door te blijven moorden.

Afsluiten doen we in Polen. Wie Sex Education mist, kan misschien zijn heil vinden bij Sexify op Netflix. De serie draait om drie onervaren tienervriendinnen die hun eigen seksualiteit beginnen te verkennen om op die manier een seksapp te kunnen ontwikkelen om een techapp te ontwikkelen.

Nieuwe films

Afgelopen zondag werden de Oscars uitgereikt. De grote winnaar was daar Nomadland. Hoewel de film maar een bescheiden aantal van drie beeldjes won, waren het wel de prijzen voor Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice die de film werden toegekend. De film is vanaf vandaag te vinden op Disney+.

Frances McDormand speelt Fern, een vrouw van in de 60 die alles kwijt is geraakt sinds de kredietcrisis. Ze vat een reis aan, per busje, doorheen het Amerikaanse westen dat aan het veranderen is. McDormand won voor de derde keer een Oscar voor haar prestatie, na prijzen voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) en Fargo (1996).

Ook Amanda Seyfried was genomineerd voor een Oscar, voor haar rol in Netflix-film Mank. Zij greep naast de prijzen. Vanaf vandaag is ze te zien in een nieuwe horrorfilm van Netflix, Things Heard & Seen. De film verhaalt over een gezin dat anno 1980 uit het drukke Manhattan wegtrekt voor het leven in een klein dorpje. Maar de nieuwe woning blijkt een sinister geheim te verbergen dat met het bovennatuurlijke te maken heeft.

Horror op Netflix, keiharde actie op Amazon Prime. Michael B. Jordan speelt de hoofdrol in Tom Clancy’s Without Remorse. Jordan speelt een marinier die na de moord op zijn zwangere vrouw door Russische soldaten op wraak zint. Hij slaat de handen in elkaar met zijn collega Karen Greer en de CIA-agent Robert Ritter. Ze stuiten op een samenzwering die de landsgrenzen overstijgt en die een oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland dreigt te ontketenen.

Ook op Streamz+ zijn een boel nieuwe films te vinden. Steve Carrell speelt de hoofdrol in Irresistible, de nieuwe film van voormalig The Daily Show-host Jon Stewart. Carrell speelt Gary Zimmer, een democraat die als politiek strateeg aan de campagne van een oud-kolonel van de marine werkt. Deze wil burgemeester worden van een dorpje in Wisconsin waar hij zich inzet voor de rechten van de illegale arbeiders.

Ook nieuw op Streamz+ is Burden, over de jongeman Mike die zich door zijn mentor laat overhalen om actief te worden bij de KKK. In het dorpje waar Mike woont is net een KKK-museum geopend, wat tot vreedzame protesten leidt van de lokale zwarte gemeenschap. Wanneer Mike onder druk wordt gezet om op hen te schieten, besluit hij om de KKK de rug toe te keren, een beslissing die hem duur komt te staan.

Het was een vruchtbare week voor Streamz, want ook Summerland is te zien op Streamz+. In die film draait het rond Alice, een jonge vrouw die tot haar ongenoegen een jonge vluchteling een onderdak moet bieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel ze in eerste instantie zo snel mogelijk van hem af wil, groeit er gaandeweg een vriendschap.

Wie Mick Jagger wil zien acteren moet bij The Burnt Orange Heresy op Streamz+ gaan aankloppen. Daarin wordt een ambitieuze kunsthandelaar ingehuurd om een zeldzaam schilderij te stelen, waarmee hij een allesbeslissende deal kan sluiten. Tijdens het plan staan zijn hebzucht en onzekerheid echter in de weg.

Regelmatig verschijnen er films uit India op Netflix. Meestal laten we die gewoon aan ons voorbij gaan, maar de nieuwe film The Disciple wordt zo goed ontvangen dat we die graag een kans willen geven. De film gaat over een zeer toegewijde zanger van klassieke muziek die maar niet het door hem gewenste niveau haalt, en vervolgens in een soort existentiële crisis belandt.

Verder hebben we nog The Mitchells vs. The Machines, een nieuwe animatiefilm die op Netflix te vinden is van de makers van de heerlijk geschifte reeks Gravity Falls. De film draait rond de familie Mitchell, een – zoals dat dan heet – disfunctioneel gezin dat bij toeval midden in een robot-invasie terecht komt en plots zowat de laatste hoop van de mensheid wordt. De film is beschikbaar in zijn originele Engelse versie, maar ook in een Nederlandse én Vlaamse versie.

Op Disney+ is ook nieuwe animatie te vinden in de vorm van het kleinood 22 vs. Earth. Voor deze kortfilm van negen minuten van Pixar haken we terug aan bij 22 en Soul. De film is een prequel op Soul en sluit aan bij het rebelse zieltje 22 die medestanders zoekt in haar rebelse strijd om niet naar de aarde te gaan.

Oudere films

Glee is niet alleen een reeks, maar er is ook een film gemaakt over de reeks. De concertfilm Glee: The Concert Movie uit 2011 is nu te vinden op Star (Disney+). Hiervoor werd de Glee-cast op de voet gevolgd tijdens het beleven van hun tweede wereldwijde tournee.

Wie het meer heeft voor The Boss (zoals wij) raden wij de fijne film Blinded By The Light (2019) aan. De film heeft een verhuis doorgemaakt van Amazon Prime naar Netflix, maar de plot blijft uiteraard dezelfde. Daarin slaat de bliksem in wanneer Javid, een jongeman van Pakistaanse afkomst die in het Groot-Brittannië van de jaren 80 woont, voor het eerst Dancing In The Dark hoort. Tot groot ongenoegen van zijn familie raakt hij gefascineerd door de zanger. Dankzij de muziek van Springsteen leert Javid zichzelf en zijn familieleden beter kennen.

Tot slot is er ook nog Godzilla: King Of Monsters, uit 2019. Godzilla vs. Kong doet het al enige tijd goed aan de box office in de Verenigde Staten, maar deze voorganger kan je op Netflix kijken. Weinig wereldschokkends in deze film, ook hier veel spektakel, veel kabaal en veel monsters. Perfect voor wie daar zin in heeft.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…