Nieuw wachtwoord nodig? Kies niet voor je favoriete band!

Nieuw wachtwoord nodig? Kies niet voor je favoriete band!

Denk je dat je een origineel paswoord hebt door voor je favoriete band te kiezen? En die heeft net een cijfer in de naam en is dus zeker veilig? Nee hoor. Brits onderzoek leverde een lijst op van de 100.000 meest gehackte wachtwoorden over de hele wereld en muziek blijkt niet altijd de slimste keuze te zijn.

Niets is moeilijker dan een wachtwoord kiezen: je moet de balans vinden tussen origineel, moeilijk genoeg en ook nog te onthouden. En dat is niet altijd even makkelijk. Want als je denkt dat je hét ideale wachtwoord gevonden hebt door een band te kiezen met een cijfer in, blijkt dat toch niet zo veilig te zijn als je dacht. ‘Blink182’ is namelijk het meest gehackte muzikale wachtwoord wereldwijd. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.

Gemakkelijk

Het Britse NCSC (het National Cyber Security Center) publiceerde een lijst met de 100.000 meest gehackte wachtwoorden over de hele wereld. De top vijf? Die is een beetje voor de hand liggend. Het meest gebruikte (en gehackte) paswoord wereldwijd? ‘123456’. Niet echt origineel, maar wel makkelijk natuurlijk. De cijfers worden gevolgd door in volgorde ‘123456789’, ‘qwerty’, ‘password’ en ‘1111’. Een hele hoop gemakkelijke en duidelijke toetsenbordcombinaties.

Liefde

Gemak is niet de enige redenering bij het kiezen van een wachtwoord, blijkt uit het onderzoek. Heel wat mensen zoeken ook inspiratie bij hun favoriete muziek, sporten, auto’s, tv-programma’s en ga zo maar verder. Scheldwoorden en liefdesverklaringen (voor andere mensen en voor jezelf) doen het ook erg goed in de lijst. Maar welke zijn nu de populairste artiesten die in wachtwoorden over de hele wereld verschijnen? Wel, deze:

1. blink-182

blink-182 is waarschijnlijk een erg populair paswoord door het cijfer in de naam van de band, maar die is ook buiten de wachtwoordenwereld niet onbekend. De band bracht in twintig jaar tijd maar zeven albums uit. Waarschijnlijk komt dat door de vele andere muzikale projecten waar de bandleden zich mee bezighouden. Zo begon frontman Mark Hoppus onlangs de nieuwe groep Simple Creatures samen met Alex Gaskarth van All Time Low (die staat deze zomer trouwens op Pukkelpop).

2. 50 Cent

Ook bij rapper 50 Cent speelde het cijfer waarschijnlijk een belangrijke rol voor zijn tweede plaats in het muziekwachtwoorden-lijstje. En die naam was niet alleen voor zijn plaats in de muzikale wachtwoorden-ranking een goede keuze. Curtis James Jackson past niet echt bij het imago van de rapper. Bekend zijn is ook niet alles voor ‘onze Curtis’. Zo had hij vorig jaar ruzie met een politiecommissaris uit New York en dreigden ze allebei om de ander te vermoorden.

3. Eminem

Dat Slim Shady een van de bekendste artiesten ter wereld is, bewijst hij zelf door zijn derde plaats in deze lijst. Maar zijn aanstekelijke deuntjes worden niet alleen geapprecieerd door jongeren. Ook politici zijn er wel fan van blijkbaar. Zo gebruikte de conservatieve New Zealand National Party een zogenaamde sound alike-track. In een promotiefilmpje van de partij is duidelijk het begin van Lose Yourself te horen, één van Eminems bekendste nummers.

4. Metallica

Metallica blijft populair, ook al bestaat de band al meer dan dertig jaar. De Amerikanen zijn zelfs zo beroemd dat ‘metallica1’ ook in de top tien van meest gehackte muzikale wachtwoorden staat. De band komt bovendien op 16 juni optreden in het Koning Boudewijnstadion. Tickets zijn via de officiële weg volledig uitverkocht, wat eigenlijk wel logisch is.

5. Slipknot

Metal is populair bij de keuze van een wachtwoord blijkbaar, Slipknot staat op vijf in het lijstje. De band treedt deze zomer (voor de zevende keer) op op Graspop, maar eigenlijk gaat het niet zo goed tussen de mannen van Slipknot. Zo stapte percussionist Chris Fehn begin dit jaar nog uit de band, omdat hij het niet eens is met de manier waarop de inkomsten van Slipknot verdeeld worden.

6. Nirvana

Nirvana is een van de bekendste bands aller tijden, al is het dit jaar al 25 jaar geleden dat frontman Kurt Cobain overleed. Nirvana veranderde de muziekwereld in haar amper zevenjarig bestaan. Muziek ging opnieuw over emoties en gevoelens en hoe de muzikanten gekleed waren, maakte niets meer uit. Nirvana inspireerde ook een hele hoop andere bands om te worden wie ze zijn. Zo ontstonden de Foo Fighters uit het eerdere project van frontman Dave Grohl.

7. Eagles

De Eagles zijn vooral bekend door hun nummer en plaat Hotel California, maar dat is niet alles. Hun Greatest Hits 1971-1975 is met meer dan 42 miljoen exemplaren bij de tien best verkochte platen aller tijden. In 2016 stierf de zanger en oprichter van de band, Glenn Frey, maar dat stopte de band niet lang. In 2017 kondigden de Eagles aan dat ze opnieuw zouden optreden. En dat bleek te kloppen: op 26 mei staat de band op het podium van het Sportpaleis.

8. Green Day

Het is de laatste tijd wat stil rond Green Day. Zanger Billie Joe Armstrong is namelijk druk aan het werk aan een nieuw project, The Longshot, en fans vragen zich af of de band wel nog bestaat. Armstrong zelf ontkende via sociale media dat hij uit Green Day gestapt was en ook nieuws rond een filmbewerking van de musical American Idiot zou bewijs zijn dat de band levendiger dan ooit is.

9. Justin Bieber

Justin Bieber blijft populair, ook al kondigde hij onlangs aan dat hij even een muziekpauze neemt. Tijd ook om te genieten van zijn prille huwelijk? Want nu kan hij écht genieten (if you know what I mean), want de reden van het gigantisch snelle huwelijk van Justin Bieber en Hailey Baldwin is onlangs duidelijk geworden: Justin was celibatair en wilde dus geen seks voor het huwelijk. Logische verklaring, als je het ons vraagt.

10. Linkin Park

Sinds de dood van frontman Chester Bennington, is Linkin Park – als dat mogelijk is – nog populairder geworden. Chester vervangen is iets waar de band nog helemaal niet klaar voor is, maar toch gaan ze stap voor stap verder. En dat doet Grey Daze ook. Grey watte? Grey Daze is de band waarbij Chester Bennington zijn muzikale carrière begon. Die is nu oude nummers opnieuw aan het opnemen, met de stem van niemand minder dan Chesters zoon Jaime.

Gesponsorde artikelen