Nieuw-Zeeland wil ook na coronacrisis toeristen deels blijven weren

Nieuw-Zeeland is niet van plan om in de toekomst opnieuw zoveel massatoerisme toe te laten als voor het uitbreken van de coronapandemie. Dat heeft minister van Toerisme Stuart Nash gezegd. Het land wil inzetten op duurzaamheid om de natuur en lokale gemeenschappen minder te belasten.

De voorbije twintig jaar heeft Nieuw-Zeeland met allerhande campagnes geprobeerd om zoveel mogelijk toeristen te lokken. Door de nadruk te leggen op hun prachtige natuurlijke rijkdommen en bijzondere landschappen wist Nieuw-Zeeland steeds meer toeristen te lokken. Daarbij werden ze geholpen door films zoals de Lord of the Rings-trilogie die in die landschappen zijn opgenomen.

Bijna 4 miljoen toeristen per jaar

Dat alles zorgde ervoor dat Nieuw-Zeeland – met amper 5,1 miljoen inwoners – in 2019 bijna 4 miljoen toeristen lokte. Vorig jaar zakte dat aantal tot minder dan één miljoen door de coronapandemie.

Nieuw-Zeeland greep het afgelopen jaar altijd heel streng in bij iedere uitbraak en wist het coronavirus zo grotendeels van het eiland te houden. In totaal raakten amper 2.444 mensen besmet en overleden ‘maar’ 26 mensen aan Covid-19. Begin dit jaar liet premier Jacinda Ardern nog weten dat het land nog het grootste deel van het jaar op slot zou zijn.

Niet-duurzame toerismeniveaus

Maar ook in 2022 lijkt Nieuw-Zeeland niet van plan om opnieuw massaal toeristen binnen te laten. “We kunnen niet teruggaan naar het toerismemodel dat bestond vóór Covid-19”, zei minister van Toerisme Stuart Nash op een conferentie. “De niet-duurzame toerismeniveaus oefenen veel te veel onnodige druk uit op gemeenschappen en onze natuurlijke attracties. Veel gemeenschappen hebben moeite om het te absorberen”.

Hoe toerisme in Nieuw-Zeeland er dan in toekomst wel moet uitzien, wist Nash niet te zeggen. Het is ook onduidelijk wat er moet gebeuren met de vele jobs in het toerisme in het land. Maar liefst 13 procent van de Nieuw-Zeelandse jobs houdt verband met toerisme.

Meer
Lees meer...