Nieuwe cijfers sociale media: tieners communiceren liever met smartphone dan in het echt

Er is een nieuw, uitgebreid onderzoek gedaan naar de socialemediagewoontes van tieners. De meest opvallende bevinding: ondertussen is het zo ver gekomen dat de meeste tieners liever met iemand chatten of sms’en dan in ‘real life’ te praten.

De tieners van vandaag communiceren liever met hun smartphone dan in het echt, ze gebruiken sociale media verschillende keren op een dag en ze geven toe dat al die digitale input hun afleidt van hun werk, persoonlijke relaties en slaap.

Dat blijkt uit het onderzoek Social Media, Social Life: Teens Reveal Their Experiences. Daarvoor werden meer dan 1.000 tieners tussen 13 en 17 jaar tussen 2012 en nu ondervraagd over hun digitale gewoontes. Wat vooral opvalt, is dat het gebruik van sociale media blijft evolueren.

iStock

Verdere bevindingen

  • 81 procent van de tieners gebruikt sociale media. 70 procent van hen gebruikt het meerdere keren per dag. Dat was nog maar 34 procent in 2012.
  • 89 procent van de tieners heeft een smartphone. Dat is meer dan dubbel zo veel als in 2012.
  • 72 procent van de tieners denkt dat technologiebedrijven gebruikers manipuleren om meer tijd door te brengen op hun toestellen.
  • Het aandeel van tieners dat persoonlijke interactie verkiest boven digitaal contact is gedaald naar 32 procent. In 2012 was dat nog 49 procent.
  • 35 procent van de tieners geeft aan al het slachtoffer geweest te zijn van cyberpesten. In 2012 was dat nog maar 5 procent.
  • 33 procent van de tieners stelt dat ze willen dat hun ouders minder tijd met hun smartphones spenderen. In 2012 was dat nog maar 21 procent.
  • In 2012 zei 68 procent van de tieners nog dat hun favoriete socialemediawebsite Facebook was. Tegenwoordig stelt nog maar 15 procent dat. Vooral Snapchat en Instagram zijn nu populair bij tieners.
  • Zo’n 55 procent van de tieners zegt zijn/haar toestel nooit weg te steken, ook niet bij vrienden.
    (Meer over de acties van Facebook om mensen zonder internet op het platform te krijgen, lees je hier.)

Steeds meer zorgen

Het is belangrijk om niet licht over deze resultaten te gaan. Zo is ook de zorg gestegen over de negatieve impact van sociale media na berichten over steeds meer depressieve tieners, zelfmoorden en cyberpesten. De studie werd uitgevoerd door Common Sense. Dat is een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met de impact van technologie en media op kinderen. Nu blijkt dus dat tieners een complexe relatie hebben met technologie.

Positief effect?

Wat nog opvalt: hoewel het gebruik van sociale media aanzienlijk gestegen is, zijn tieners nu meer geneigd om te zeggen dat het een positief effect op hen heeft. Bijvoorbeeld 25 procent van de tieners geeft aan dat ze zich minder eenzaam voelen door sociale media te gebruiken en slechts 3 procent zegt er zich net eenzamer door te voelen.

Er wordt ouders en leerkrachten aangeraden om het smartphonegebruik in te perken op bepaalde, vaste tijdstippen op de dag, bijvoorbeeld tijdens het eten, het huiswerk of voor slaaptijd.

(Meer over de recente sneer van de Amerikaanse president Donald Trump naar sociale media lees je hier.)

istock

Wie met vragen zit kan de Zelfmoordlijn bereiken op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be

Meer
Lees meer...