Left Right
scrollTop top

Nieuwe klimaatmars: 12.500 deelnemers in Brussel en bijna 15.000 in Luik


Nieuwe klimaatmars: 12.500 deelnemers in Brussel en bijna 15.000 in Luik

Jongeren komen vandaag opnieuw op straat om actie te voeren voor een beter klimaatbeleid. Scholieren en studenten komen nu samen in Brussel, maar ook kinderen van de lagere school voeren actie. Volgens de cijfers van de politie zouden er 12.500 actievoerder in Brussel aanwezig zijn. In Luik is er sprake van 15.000 demonstranten. De klimaatmars is ondertussen aangekomen aan het Zuidstation.

In Brussel komen studenten en scholieren momenteel voor de vierde donderdag op rij samen om hun eis voor een ambitieuzer klimaatbeleid uit te drukken. De klimaatmars is vroeger vertrokken dan voorzien omdat de opkomst zo groot is. Ze trekken van het Noordstation naar het Zuidstation. Zoals elke donderdag zijn er opnieuw senioren aanwezig die de jongeren een hart onder de riem willen steken. Er zijn opnieuw duizenden scholieren aanwezig. Of het recordaantal van vorige week van 35.000 deelnemers verbroken zal worden, zal nog moeten blijken. De MIVB meldt dat een aantal buslijnen verstoord zijn. Het zou kunnen dat het openbaar vervoer versterkt wordt in Brussel.

Anuna De Wever aanwezig

Ook de 17-jarige initiatiefneemster van de acties, Anuna De Wever, is aanwezig. Ze had onlangs doodsbedreigingen gekregen en haar moeder stapte naar de politie. Officieel gaat het protest door onder de noemer ‘Klimaatmars voor een betere toekomst’. Dat melden de kranten van Het Mediahuis. Afgelopen zondag zakten maar liefst 70.000 mensen af naar Brussel om te manifesteren voor een beter klimaatbeleid.

De Wever heeft ondertussen een persconferentie gegeven waarin ze opnieuw pleit voor meer klimaatambitie bij politici en beleidsmakers. Ze treedt ook in een denktank met onder andere voormalig vicevoorzitter van het VN-klimaatpanel (IPCC) Jean-Pascal van Ypersele.

Massale opkomst in Luik

Dit keer doen ook scholieren uit Wallonië mee aan het protest. Sommigen van hen zijn samengekomen in Luik. Er is daar sprake van een opkomst van bijna 15.000 jongeren.

Slogans

Ook dit keer lopen de jongeren weer rond met pamfletten waarop ijzersterke slogans staan. Een bloemlezing:

“Diploma met toekomst? Redder aan zee”

“Ik wil geen rook uit de schouw zien vliegen”

Make this hellhole green again

“Het klimaat is als bier, hoe warmer hoe slechter”

Eat pussy, not cows

“4 klimaatministers, 0 beleid”

Pour la terre, cessons de nous taire

La nouvelle De Wever est arrivée

“Waar is onze Joke(r)? “

“Ik moest staken, want de regering doet het niet”

Clash met Schild & Vrienden

De kranten van Het Mediahuis melden dat de klimaatmars even stilgehouden werd omdat klimaatspijbelaars extreemrechtse Schild & Vrienden-leden aan het uitjouwen waren. Die scandeerden slogans voor kernenergie. Het zou tot fysiek geweld gekomen zijn en er zouden bommetjes afgestoken zijn. Schild & Vrienden-kopman Dries Van Langenhove zou niet aanwezig geweest zijn.

Acties aan woning minister Marghem

In Doornik hebben 80 à 100 jongeren betoogd aan de woning van federaal minister van Energie en Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR). De jongeren wilden niet in contact treden met Marghem “want ze blijft toch doof voor hun eisen”.

Lagere scholen in Leuven

Op het Ladeuzeplein in Leuven zijn kinderen uit meer dan 19 lagere scholen samengekomen om van zich te laten horen. De kinderen zijn te jong om naar Brussel te trekken en werden daarom met een promotiefilmpje en een affiche uitgenodigd om in hun thuisstad voor het klimaat op te komen. Dat meldt de VRT. De Leuvense burgemeester Mohammed Ridouani (sp.a) kwam naar de actievoerders luisteren.

Enkele beelden:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…