Drie jaar na het uitbrengen van de PlayStation 4 is een opvolger aangekondigd: de 4 Pro. De 4 Pro is sneller en heeft een betere grafische kaart. Daarnaast biedt de spelcomputer ondersteuning voor 4K. Er komt ook een dunnere versie uit van de huidige PS4.
Sony benadrukt dat de PlayStation 4 Pro nog altijd een PlayStation 4 is, en dezelfde games draait als de huidige spelcomputer. Wel doet de PS4 Pro dat op 4K-resolutie. De huidige PlayStation 4 kan maximaal 1080p aan.
Daarvoor heeft de PS4 Pro meer dan dubbel zoveel grafische kracht van de normale PS4 en een snellere processor. De Pro krijgt een harde schrijf van 1 terabyte.
HDR
De Pro is ook HDR-ready: HDR-tv’s kunnen meer kleuren en een grotere scheiding tussen diepe zwarten en felle kleuren laten zien dan normale tv’s. Ook de huidige PlayStation 4 zal trouwens binnenkort HDR-beelden kunnen tonen. Daarvoor komt er binnenkort een software-update.
De PS4 Pro kan naast games ook video’s in 4K en HDR tonen, en krijgt daarvoor onder meer nieuwe apps van YouTube en Netflix die voor zulke video’s geschikt zijn. Netflix maakt al enkele van zijn series in 4K en HDR. De PS4 Pro is echter niet geschikt voor 4K Blurays.
Games
De PlayStation Pro kan dus nieuwe games afspelen in die hogere resolutie, en zou ook meer details kunnen laten zien dan de huidige PS4. Het gaat dan wel om games die de nieuwe PS4 Pro ondersteunen. Dezelfde game is dan op zowel de normale PS4 als de Pro te spelen, met meer details en een hogere resolutie op de Pro.
Ook verbetert de PS4 Pro de VR-ervaring van PS VR, met scherpere beelden en een hogere beeldsnelheid. Die zaken zijn bij virtual reality belangrijk omdat beelden dan realistischer ogen.
De PlayStation 4 Pro is dikker dan het normale model. Hij is vanaf 10 november beschikbaar voor 399 euro.
Kritiek
Het onthaal van de nieuwe Pro is in eerste instantie lauw. Wie nog geen PS4 heeft, moet niet twijfelen. Maar is het de moeite om er eentje te kopen als je er al wel eentje hebt? Dat er geen 4K blue rays mee kunnen worden afgespeeld, is aan de prijs van 399 euro een teleurstelling. En hoewel de specs mooi ogen, zijn ze niet echt zo spectaculair voor 2016.
De PS4 Pro haalt bijvoorbeeld 4.20 teraflops qua processorkracht, wat 228% meer is dan de 1.84 van de huidige PS4, maar het is alweer niet meer dan wat al op andere platforms nu al verkrijgbaar is. De nieuwe GTX 1070 GPU van Nvidia haalt bijvoorbeeld 6.5 teraflops.
Daar komt nog bij dat je sowieso een tv nodig hebt die 4K kan tonen.
Dunnere PS4 voor 299 euro
Sony heeft ook de reguliere PS4 in een dunner jasje gestoken. De PS4 Slim gaat in de meeste landen op 15 september in de verkoop, vanaf 299 euro. Zowel de PS4 Pro als Slim worden geleverd met een licht vernieuwde DualShock 4-controller.
Normaal gesproken duurt het minimaal zes jaar voordat er een nieuw apparaat uitkomt. Maar het gaat slecht met Sony en de PlayStation is eigenlijk het enige product dat echt goed loopt. De tv’s, camera’s en telefoons verkopen niet goed. Sony gokt dus op de PlayStation-branche om meer geld te verdienen.