Nieuwe rookwet op komst! Roken in de wagen met minderjarige wordt verboden

Nieuwe rookwet op komst! Roken in de wagen met minderjarige wordt verboden

Sigaretten zijn ongezond, zowel voor de roker als de mensen rondom de roker. Vooral kinderen zijn heel gevoelig voor tabaksrook. Daarom wil Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) roken in auto’s met kinderen verbieden. Ze krijgt steun van het Vlaams parlement en de organisatie Kom op tegen Kanker. 

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gaat haar Waalse tegenhanger, minister van Milieu en Mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH), achterna en wil ook een rookverbod invoeren in een auto’s met kinderen. Als de federale regering geen initiatief neemt, wil ze zelf de touwtjes in handen nemen. Intussen krijgt ze steun van alle partijen in het Vlaams parlement.

Federaal of Vlaams?

De bevoegdheid voor zo’n verbod ligt eigenlijk wel op federaal niveau, maar dat kan ook een Vlaamse bevoegdheid zijn volgens Schauvliege. “Ik ben het even nagegaan: er is een decretale bevoegdheid die spreekt over de link tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Dat zouden we kunnen aangrijpen om dat verbod effectief in Vlaanderen door te voeren”, zegt minister Schauvliege in de kranten van De Persgroep.

Het Vlaams parlement reageerde positief over de plannen van Schauvliege, maar de minister wil voorlopig nog overleg op federaal niveau afwachten. Indien er geen vooruitgang komt, zal ze zelf een verbod instellen. “We zullen doorgaan met de decretale teksten die in Vlaanderen op de tafel liggen”, zegt Schauvliege.

Steun van Kom op tegen Kanker

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker reageert ook positief op de plannen van Schauvliege. De organisatie ijvert al jaren voor een rookverbod in de wagen als er kinderen bij zijn. “We waren blij toen in februari 2016 een eerste wetsvoorstel in de Federale Kamer van Volksvertegenwoordigers ingediend werd om dit te verbieden”, zegt Michils in een bericht. Het voorstel raakte na meer dan anderhalf jaar nog steeds niet goedgekeurd in de Commissie Volksgezondheid. “Als het federaal parlement er niet uitgeraakt, doe het dan op Vlaams niveau”, klinkt het. Schauvliege, de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement hebben zeker de steun van de organisatie.

Schade

Volgens Kom op tegen Kanker veroorzaakt roken in de auto tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. “Kinderen zijn namelijk extra gevoelig voor tabaksrook. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling.” Door mee te roken, worden kinderen vatbaarder voor wiegendood, long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis en oorontstekingen. Naar later toe krijgen ze ook een groter risico om kanker en hart- en vaatziekten te krijgen.

In verschillende Europese landen is het rookverbod in de wagen als kinderen meerijden al ingevoerd. In Frankrijk, Ierland, Engeland, Wales en Italië mag het niet meer.

Gesponsorde artikelen