Nieuwe toeristenbeperkingen in Venetië: bewoners en toeristen reageren positief

Venetië heeft nieuwe maatregelen ingevoerd om de grote toestroom van toeristen te beheersen. De stad wil hiermee de leefbaarheid verbeteren voor zowel inwoners als bezoekers.

Venetië heeft donderdag nieuwe regels geïntroduceerd die de grootte van toeristengroepen beperken tot maximaal 25 personen. Deze maatregelen zijn bedoeld om de drukte in de stad te verminderen en de leefbaarheid voor inwoners te vergroten. Gidsen mogen bovendien geen luidsprekers meer gebruiken, wat bijdraagt aan een rustiger stadsbeeld.

De maatregel om het aantal personen per groep te beperken, zorgt ervoor dat toeristen kunnen genieten van de historische grachten en straten van Venetië zonder zich overweldigd te voelen. Edie Rubert, een 81-jarige buurtbewoner, is blij met deze ontwikkeling: “Het zou beter zijn om het nog meer te beperken”, zei ze, doelend op de moeilijkheden die grote groepen kunnen veroorzaken in de smalle straatjes van de stad.

Experts over de nieuwe maatregelen

Sebastian Fagarazzi, medeoprichter van de toeristische onderneming ‘Venezia Autentica’, uitte echter zijn twijfels over de doeltreffendheid van de maatregelen. “Het is waarschijnlijk een goede beslissing, maar het zal niet genoeg zijn”, verklaarde hij. Volgens Fagarazzi heeft de toestroom van toeristen in de afgelopen 70 jaar geleid tot een daling van het aantal inwoners met 72 procent, waardoor er nu nog maar een fractie van de oorspronkelijke bevolking over is.

Historische cijfers ondersteunen zijn zorgen. In 1954 telde het historische centrum van Venetië meer dan 170.000 inwoners. Vorig jaar waren dat er nog slechts iets meer dan 49.000. Fagarazzi benadrukt dat er grondiger moet worden nagedacht over het toerisme in de stad om de lokale gemeenschap te ondersteunen.

Toeristen steunen de maatregelen

Niet alleen de lokale bevolking, maar ook bezoekers verwelkomen de nieuwe regels. Mark Kerr uit Schotland, een toerist die de stad bezoekt, prees de beperkingen: “Op veel plaatsen is het erg druk”, zei hij. Kerr herinnerde zich hoe moeilijk het was om de San Marco Basiliek binnen te komen vanwege de lange wachtrijen. “Ik denk dat het nodig is om het in goede banen te leiden”, voegde hij eraan toe.

De nieuwe beperkingen gelden voor het centrum van Venetië en de nabijgelegen eilanden Murano, Burano en Torcello.

Meer
Lees meer...