Nieuwe wapenwedloop meteen van start: VS, Frankrijk en Rusland hebben deze week al nieuwe kernraketten getest

Drie kernmachten hebben niet gedraald na het uit elkaar vallen van het INF-verdrag uit 1987 afgelopen weekend: ze hebben alledrie, in luttele uren van elkaar, nieuwe raketten getest die bedoeld zijn om kernkoppen te dragen.

Het INF-wapenverdrag was in 1987 historisch en zorgde voor stabiliteit in Europa. De Sovjet-Unie en Verenigde Staten stopten met de productie van nucleaire middellangeafstandsraketten, maar vrijdag besloot de Amerikaanse president Donald Trump het verdrag stop te zetten.

De Fransen waren eerst om te testen: maandag voerde het leger daar een test met een nieuwe versie van de nucleair capabele lucht-grond raket ASMP, wat staat voor Air-Sol Moyenne Portée. De ASMP kan worden afgevuurd van vliegtuigen zoals de Mirage 2000N, de Super-Étendard en de Dassault Rafale. Samen met de kernraketten uit de onderzeeboten van de Franse marine vormt de ASMP de Franse kernmacht, de Force de Frappe.

Drie raketten

In een persbericht prees het Franse ministerie van Defensie een “succesvolle demonstratie” van de ASMP. Vliegtuigen die opstegen in Saint-Dizier in Noordwest-Frankrijk vuurden de ASMP’s af op een doel in de buurt van Biscarrosse, in het zuidwesten van Frankrijk. Het ministerie zei dat de 11-uur durende missie “lange tijd was gepland” en een “demonstratie was van de betrouwbaarheid van het luchtwapensysteem.”

De VS testten vervolgens dinsdagnacht een gemoderniseerde versie van de voor atoombommen ontworpen Minuteman III intercontinentaal ballistisch projectiel (ICBM) en ongeveer anderhalf uur later vuurden de Russische strijdkrachten een RS-24 Yars ICBM af, ook ontwikkeld voor kernbommen.

Ook de Amerikanen beweerden dat hun test met de Minutemen III “al lang op voorhand was gepland”. Amper 90 minuten na de test launch van de raket door de 30th Space Wing van de U.S. Air Force, lanceerden de Russen een RS-24 Yars in het Plesetsk Cosmodrome in Mirny naar een doel bijna 5.000 kilometer verder op de Kura Rakettestbasis die in het oosten van Kamchatka ligt.

Nieuwe wapenwedloop

Het Russische Ministerie van Defensie zei dat het wapen “uitgerust was met meerdere kernkoppen” en dat “het doel van de lancering was om de tactische, technische en vluchtkenmerken van het geavanceerde raketsysteem te bevestigen.”

Waarnemers waren al bang dat het beëindigen van het INF-verdrag meteen in een nieuwe wapenwedloop zou resulteren en dat we in Europa in eenzelfde situatie dreigen komen als in de jaren 80. Vooral Europa heeft last van het omvallen van het INF-verdrag, omdat het binnen dit verdrag precies om raketten gaat die de reikwijdte hebben om Europa te bereiken.

Meer
Lees meer...