Nieuwe website helpt je snel een bankautomaat te vinden

Ondanks de groeiende digitalisering blijft contant geld nog steeds belangrijk voor veel Belgen. De bankenfederatie Febelfin heeft een nieuwe site gelanceerd om mensen te helpen snel en gemakkelijk een bankautomaat in de buurt te vinden.

Febelfin heeft de site ikzoekeengeldautomaat.be gelanceerd om het eenvoudiger te maken voor Belgen om een bankautomaat in de buurt te vinden. De noodzaak voor deze tool ontstond door de veranderingen in de wereld van de geldautomaten de afgelopen jaren.

In 2020 besloten de vier grootbanken – Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC/CBC – om hun eigen automaten te vervangen door een gezamenlijk netwerk. Dit netwerk, beheerd door Batopin, zal tegen 2025 bestaan uit 970 locaties. Het doel is dat iedereen binnen een straal van 5 kilometer toegang heeft tot contant geld.

Uitrol van CASH-punten

Momenteel is Batopin halverwege de uitrol van het netwerk van zogenaamde CASH-punten. Er zijn drie soorten CASH-punten: binnenruimtes, automaten in muren en kiosken die zelfstandig staan, bijvoorbeeld op parkings. Zes op de tien automaten bevinden zich momenteel binnen, bijna een derde in muren en de rest zijn zelfstandige kiosken.

Daling van aantal bankautomaten

Door de samenwerking tussen de grootbanken sluiten steeds meer individuele bankautomaten. Tussen juli 2022 en juli 2023 daalde het aantal locaties waar je geld kunt afhalen van ruim 3.400 naar 3.049, een afname van ongeveer 10 procent.

In maart 2023 sloot de federale regering een protocol af met de banken om ervoor te zorgen dat er voldoende bankautomaten blijven in België. Dit protocol bepaalt dat er tegen 2025 in elke van de 581 Belgische gemeenten minstens één CASH-punt moet zijn. Ondanks de verdere daling van automaten dit en volgend jaar, zal het protocol ervoor zorgen dat er tegen eind 2025 minstens 2.369 locaties zijn waar je geld kunt opvragen, met in totaal 4.061 automaten.

Hoe werkt ikzoekeengeldautomaat.be?

Met slechts enkele klikken kun je via ikzoekeengeldautomaat.be een automaat in de buurt vinden. Febelfin legt uit hoe de site werkt: “Ga naar ikzoekeengeldautomaat.be, voer in het zoekvenster de straatnaam, gemeente of postcode in en selecteer één van de suggesties.” Vervolgens krijg je een kaart te zien met alle locaties van geldautomaten. Je kunt de kaart in- en uitzoomen of verschuiven om andere locaties te vinden.

“De website biedt een volledig overzicht van alle beschikbare geldautomaten in je buurt”, aldus Febelfin. “Door door te klikken, kun je details bekijken zoals het adres, de openingsuren en de mogelijkheid om bankbiljetten te deponeren. Je kunt ook doorklikken om via Google Maps de kortste weg naar de locatie te vinden.”

Meer
Lees meer...