Nieuwe wet in Frankrijk: wie veroordeeld is voor homofobie of racisme mag tien jaar lang niet opkomen bij verkiezingen

Ondanks zijn dalende populariteit is het Emmanuel Macron nog altijd menens om de politiek te hervormen. Afgelopen week is in Frankrijk namelijk een wet gestemd om het vertrouwen in de politiek te doen toenemen. Een opvallende maatregel daarin is dat wie veroordeeld is voor homofobie, racisme, xenofobie, antisemitisme of negationisme zich tien jaar lang niet meer verkiesbaar mag stellen.

De presidentsverkiezingen in Frankrijk waren gekruid met schandalen. François Fillon verloor al zijn geloofwaardigheid door zijn vrouw en kinderen vetbetaalde jobs te geven en Marine Le Pen misbruikte Europees geld. Macron kwam dus als winnaar uit de bus.

Hij wil nu de politiek zijn geloofwaardigheid teruggeven met een ‘Wet op het vertrouwen in het politieke leven’. Die wet bevat onder andere regels over parlementaire lonen, uitgaven en het tewerkstellen van familieleden.

Uniek in de wereld

Daarnaast is er ook een artikel in de wet die stelt dat wie veroordeeld geweest is voor racisme, xenofobie, antisemitisme, negationisme of homofobie tien jaar lang niet mag opkomen bij de verkiezingen.

De wet is volgens de Fransen uniek in de wereld en zou wel eens een grote invloed kunnen hebben op het politieke leven in Frankrijk. Zo is de kans klein dat Jean-Marie Le Pen ooit zo groot zou zijn geworden indien zo’n wet toen al bestond. Hij is namelijk al tweemaal veroordeeld voor racisme.

Meer
Lees meer...