Nights in Bangkok: Geert Versnick (Open Vld) doet het doodleuk met belastingsgeld

Nights in Bangkok: Geert Versnick (Open Vld) doet het doodleuk met belastingsgeld

Een tussenstop in Bangkok? Twee keer per jaar, al vijf jaar, ploffen de koffers van Geert Versnick (Open Vld) neer in de Thaise hoofdstad Bangkok. De reisjes worden altijd gekoppeld aan zijn werkreizen naar Vietnam en China, maar voor die tussenstops is er geen verantwoording. Toch is de rekening voor de Oost-Vlaamse belastingsbetaler.

Hoe ver kan een politicus verdwaald zijn in een jungle van zelfverrijking, zonder enig ethisch kompas? Geert Versnick (Open Vld), gedeputeerde in Oost-Vlaanderen, doet al jaren een verwoede poging om zo diep mogelijk in die jungle door te dringen.

Als gedeputeerde is hij verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening in de provincie. Geen probleem om dan ook privémandaten in de vastgoedsector op te nemen? Voor Versnick niet. Tegelijk ook nog eens, als Optima op omvallen staat, een lening proberen los te weken bij diezelfde provincie? Geen probleem voor Versnick. Als iedereen z’n loon betaald door de overheid bekend maakt, plots een ‘rekenfout’ van duizenden euro’s verschil per maand uit je hoed toveren? Versnick draait er z’n hand niet voor om.

Dat de man nog steeds zit waar hij zit, heeft veel te maken met hoe lang hij al meeloopt bij de Vlaamse liberalen, zo wordt binnen de partij gefluisterd. Als penningmeester en rechterhand van Guy Verhofstadt in de jaren 80 en 90 heeft hij veel meegemaakt en gezien. Versnick weet waar de lijken begraven liggen, bij wijze van spreken. En niemand heeft de zin of de moed om hem echt volledig opzij te duwen bij Open Vld.

Maar een nieuwe bom gaat nu af: de snoepreisjes van Versnick in Thailand. Dat onthult Het Nieuwsblad vandaag. De krant bericht dat Versnick al vijf jaar lang twee keer per jaar naar Vietnam en China vliegt. Hij moet daar voor het Oost-Vlaamse provinciebestuur “de bevoorrechte relaties onderhouden”. Die moeten dan toch bijzonder bevoorrecht zijn, dat de Belgische diplomatie of FIT, het Vlaams handelsagentschap ze niet kan onderhouden. Maar goed, die reizen zijn tenminste ‘gedekt’ zoals dat politiek heet: ze zijn goedgekeurd door het bestuur, er is verantwoording voor af te leggen.

Rekening voor Oost-Vlaamse belastingsbetaler

Versnick vliegt tijdens die trips naar Vietnam en China altijd met twee mensen uit de administratie, via Bangkok. En daar houdt Versnick dan, alleen, steeds nog een extra dagje halt. De rekening is voor de Oost-Vlaamse belastingbetaler: een luxesuite in Hotel Lebua, taxi’s, maaltijden, roomservice en natuurlijk de dagvergoeding voor een buitenlandse missie.

Hotel Lebua

Ondenkbaar dat Versnick hiermee wegkomt

Een coherente uitleg waarom Versnick daar stopt, kon hij niet geven aan Het Nieuwsblad. “Om de auto-industrie te promoten”, “om te kijken of een handelsmissie mogelijk is”, “om te wennen aan het klimaat”, … Nog pijnlijker: er zijn ook facturen van de hotels en het eten bij die op naam staan van z’n vennootschap: kwestie van mogelijks nog wat kosten te kunnen recupereren?

Het is Groen dat de zaak ontdekte. Provincieraadslid Riet Gillis ging in de rekeningen pluizen. En kwam tot de vaststelling dat Versnick z’n praktijken volledig in strijd zijn met het reglement rond dienstreizen van de deputatie. Er is geen verantwoording voor de trips in Bangkok. De tickets zijn daardoor plots tot 1.500 euro duurder. Normaal dekt de provincie ook enkel de ontbijtkosten, geen hele diners.

Het lijkt ondenkbaar dat Versnick hiermee wegkomt. Het terugbetalen van de reisjes naar Thailand lijkt het minste. Maar Open Vld moet zich ernstig beraden of het nog verder kan met het aangebrande provincieraadslid. Versnick dreigt z’n partij mee te sleuren in een verhaal waar geen enkele goede kant aan zit voor de partij.

Hotel Lebua

Gesponsorde artikelen