Nog 1% over: de oudste ijslaag aan de Noordpool nu bijna helemaal verdwenen

In het gisteren gepubliceerde jaarlijkse Arctic Report staat dat door de opwarming van de aarde de dikste en oudste ijslaag van de Noordpool de jongste dertig jaar met 95% is afgenomen. Door die snelle smelt wordt de Noordpool over een paar jaar in de zomer niet meer afgedekt door ijs. Als dit gebeurt, dan is het volgens de wetenschappers vrijwel niet te voorspellen hoe ernstig de consequenties voor de rest van de wereld zullen zijn.

Het rapport baseert zich onder meer op opnames van ruimtevaartorganisatie NASA die het afgelopen voorjaar werden gemaakt. Uit de foto’s blijkt dat in delen van Groenland waar vroeger dikke ijslagen te zien waren, nu alleen nog dunne, bijna doorzichtige plakjes ijs te vinden zijn.

In 1985 was nog 16% van de Noordpool bedekt met een oude, beschermende ijslaag. In maart van dit jaar was nog nauwelijks 1% van dat gebied door deze ijslaag beschermd. Dat komt neer op een afname van 95%.

10.000.000.000.000 ton ijs verdwenen

De afgelopen dertig jaar is 10 biljoen ton ijs verloren gegaan. Eind jaren zeventig bevatte de Noordpool nog 15 biljoen ton drijvend ijs; nu ligt er nog een kleine 5 biljoen ton ijs. De metingen daarvoor worden jaarlijks in september verricht, wanneer het pakijs op z’n minimum is.

De oudste ijslaag op de Noordpool kan volgens het rapport worden gezien als de lijm die de Noordpool bij elkaar houdt. Het is bijvoorbeeld deze ijslaag die ervoor zorgt dat het noordpoolgebied ook in de zomermaanden koud blijft. Hoe jonger ijs is, hoe dunner het is. En hoe gemakkelijker het dus weer verdwijnt als het iets warmer wordt.

Als de Noordpool door het ontbreken van de oerijslaag in de zomermaanden opwarmt, betekent dat vrijwel zeker dat de planeet sneller opwarmt dan wetenschappers tot nu toe dachten. De hitte van de zon die door de dikke ijslaag werd tegengehouden, komt nu immers in het oceaanwater terecht.

Onvoorspelbaar

Als deze trend zich voortzet, wordt de Noordpool over een paar jaar in de zomer niet meer afgedekt door ijs. En als dat gebeurt, dan is het volgens de wetenschappers vrijwel niet te voorspellen hoe ernstig de consequenties voor de rest van de wereld zullen zijn. Maar veranderingen die we op de Noordpool waarnemen, vormen vaak een goede indicator van wat de rest van de wereld te wachten staat. Een verschil van 2 graden in het Arctisch gebied, heeft enorme consequenties voor het klimaat in de rest van de wereld.

Meer
Lees meer...