Nog 600 toeristen vast op vulkaan na zware aardbeving

Nog 600 toeristen vast op vulkaan na zware aardbeving

Zo’n 600 toeristen zitten na de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok nog vast op de vulkaan Rinjani. De groep heeft zich verzameld bij een meer op zo’n 2.000 meter hoogte. 

Naar schatting waren op het moment van de aardbeving 850 zogenoemde hikers op de vulkaan. Inmiddels zijn zo’n 250 mensen geëvacueerd. Het merendeel van de overgebleven wandelaars bestaat uit buitenlandse toeristen.

Gisteren vielen op Lombok zeker veertien doden. Het dodental is inmiddels opgelopen tot zestien, zegt een overheidswoordvoerder tegen persbureau Reuters. Ruim 160 mensen raakten gewond door de aardbeving, die een kracht had van 6,4.

Na de beving volgden meer dan zestig naschokken. De zwaarste had een kracht van 5,7. Het epicentrum van de bevingen lag in het noorden van het eiland, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Mataram.

Populair bij toeristen

Rinjani is populair onder toeristen, die de berg vaak in groepen beklimmen. Ook op het moment van de beving, vroeg in de ochtend, waren er veel wandelaars en klimmers op de vulkaan.

Twee helikopters zijn ingezet om de gestrande wandelaars te redden en om ze eten te brengen. Ook heeft de Indonesische overheid zo’n 200 militairen ingezet om de wandelaars veilig naar beneden te loodsen. Door de aardbeving zijn twee bergpaden nog steeds onbegaanbaar.

Rinjani is een actieve vulkaan, en met zijn 3.726 meter is het de op 1 na hoogste vulkaan van Indonesië.

De eerste bekend gedocumenteerde eruptie van de Rinjani was in september 1847. De meest recente eruptie was in 2016. De vulkaan en het Segara Anak kratermeer, zijn beschermd door een nationaal park opgericht in 1997.

Meer dan duizend huizen in het rampgebied zijn verwoest. De noodhulp voor de lokale bevolking is inmiddels op gang gekomen. Er zijn tenten opgezet en er wordt voedsel uitgedeeld.

Gesponsorde artikelen