Nog geen Trumpcare voor de president (maar vergis je niet, de Republikeinen willen af van Obamacare)

Nog geen Trumpcare voor de president (maar vergis je niet, de Republikeinen willen af van Obamacare)

Obamacare afschaffen, da’s één van de grootste doelen van Donald Trump, maar hij krijgt daarbij opvallend weinig steun van binnen z’n eigen partij. Bij de derde poging om een alternatief op poten te zetten is het opnieuw njet, maar niet omdat de Republikeinen plots nostaligsch worden over Obama, integendeel zelfs.

De nieuwe Amerikaanse zorgwet, Trumpcare zeg maar, staat al even in de steigers, het was één van de verkiezingsbeloften van Donald Trump. Nu is de man al even verkozen en gaan we naar een derde poging om de wet te stemmen in de Senaat, maar het ziet er naar uit dat die stemming opnieuw verzet wordt. Enkele Republikeinen hebben namelijk hun kar gekeerd en daarmee is Trump zijn meerderheid kwijt.

Oorspronkelijk zou Trumpcare eind juni worden gestemd, maar toen werd geen meerderheid gevonden. Vorige week dan werd senator John McCain geopereerd, opnieuw een reden tot uitstel. Volgende week zou dus al poging drie zijn, maar een viertal Republikeinen hebben te kennen gegeven dat ze Trumpcare niet ver genoeg vinden gaan, en daarmee is het evenwicht doorgeslagen in het voordeel van de Democraten. Zij hebben namelijk 48 stoelen in de Senaat, de Republikeinen hebben er 52.

Niet hard genoeg

Trump zelf probeerde de Republikeinen al een tijdje op één lijn te krijgen, maar de commentaar dat de premies voor de middenklasse niet genoeg daalden in Trumpcare en dat de duurste maatregelen uit Obamacare niet geschrapt zouden worden, blijven hem achtervolgen. En ondanks een positieve stem van het Huis van Afgevaardigden, blijft Trumpcare opnieuw steken in de Senaat.

De reactie van de president zelf liet alvast niet lang op zich wachen. Trump tweette al dat de “Republikeinen Obamacare nu gewoon moeten intrekken en met een propere lei werk maken van een nieuwe zorgwet. Democraten zullen meewerken!” Ook het Witte Huis zelf reageerde al officieel: “Inactie is geen optie”, volgens de administratie.

Gesponsorde artikelen