Nooit meer anoniem bellen: je hebt 6 maanden om je prepaid-kaart te registreren

Vandaag schaft het parlement definitief het anoniem bellen met prepaid-kaarten af. Iedereen die er eentje wil kopen moet z’n identiteitskaart voorleggen. En van de meer dan een miljoen kaarten die al in omloop zijn, moet de eigenaar zich kenbaar maken. Daarvoor heb je zes maanden. Doe je dat niet, dan kan je niet langer bellen.

Bellen met een nummer dat in principe niemand kent, tot en met zelfs het telecombedrijf dat je het nummer gaf. Het is geen marginaal fenomeen in België: er zijn ruim 1 miljoen van die anonieme, vooraf betaalde kaarten in omloop.

Lekker handig als je een crimineel of erger, een terrorist bent. Want voor de politie is het niet alleen moeilijk om de nummers op te sporen, het is ook nog moeilijker ze juridisch te linken aan verdachten. In de nasleep van de aanslagen in Parijs en later Brussel kwam de regering met een pakket maatregelen. En het afschaffen van anonieme prepaid-kaarten is daar één van.

Registeren of nummer kwijt

Meteen kan je dus nooit meer zo’n kaart kopen zonder je identiteitskaart voor te leggen: elk nummer is voortaan gekoppeld aan een fysiek persoon. Gebeurt dat niet, dan wordt het telefoonnummer niet geactiveerd. Hetzelfde geldt voor de meer dan één miljoen nummers die vandaag ‘anoniem’ geactiveerd zijn. Iedereen die zo’n prepaid-account heeft, moet zich identificeren. Daarvoor krijgen ze zes maanden de tijd, dan worden de nummers automatisch op non-actief gezet.

Op dit moment zijn er zo’n 5 miljoen van die prepaid-kaarten in omloop, waarvan zo’n 1 miljoen tot 1,5 miljoen dus nog anoniem. De rest zijn bekend via hun bankrekening, of omdat ze al andere producten bij het telecom-bedrijf hebben.

Dat gaat wel nog niet meteen van start, eerst moet de Privacycommissie en de Raad van State een definitief groen licht geven. Wellicht komt dat er na de zomer. “Aanmelden kan door je met je identiteitskaart naar je telefoonwinkel te begeven, of door je online te registreren. Gebeurt dit niet binnen de 6 maanden, dan wordt je kaart gedeactiveerd”, zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld).

Vandaag zit de het parlement samen om het voorstel goed te keuren, samen met nog een paar andere maatregelen. Zo zal de staatsveiligheid ook Belgen in het buitenland voortaan kunnen afluisteren. Ook hacking en telefoontap wordt makkelijker. En agenten mogen voortaan ook fictieve namen gebruiken om zichzelf te beschermen. De maatregelen zijn vooral bedoeld om Belgen die in Syrië aan het vechten zijn met de IS veel beter in het oog te kunnen houden.

Er blijft wel nog een ontsnappingsroute voor criminelen en terroristen: buitenlandse nummers. Want in verschillende Europese landen kan je wel nog prepaid-kaarten zomaar kopen. Uiteraard gaat België aandringen bij de EU om dit overal af te schaffen, maar dat is nog niet voor meteen.

Meer
Lees meer...