Noord-Korea achterlijk en achtergesteld? Deze unieke luchtbeelden geven een heel ander beeld van de hoofdstad Pyongyang

We associëren Noord-Korea vaak met barre levensomstandigheden, concentratiekampen, hongersnood en een achtergestelde samenleving. Dat beeld klopt deels, al is de hoofdstad Pyongyang ultramodern … maar er lopen amper mensen rond. Kijk maar naar dit filmpje vanuit een vliegtuig boven de stad.

Openbaar vervoer

Ook de infrastructuur van het openbaar vervoer mag er blijkbaar wezen als we dit filmpje propagandafilmpje met leider Kim Jong-un moeten geloven tenminste.

En moet je eens zien hoe plezant het is in deze Noord-Koreaanse shops:

Schijn bedriegt

Is het leven in Noord-Korea dan even mooi als in andere Zuid-Aziatische landen? Helaas niet. Het is de jongste jaren een strategie van de communistische staat om zich aan de buitenwereld te tonen als een ontwikkelde, vooruitstrevende staat. Diensten zoals hierboven zijn enkel toegankelijk en betaalbaar voor leden van de communistische partij, militairen en andere ‘geprivilegieerden’.

Wanneer buitenlanders op bezoek komen, krijgen ze een rondleiding die compleet in scène gezet is. Ze logeren dikwijls met amper een tiental medegasten in een gigantisch hotel, krijgen goed te eten, mogen vooral niet filmen en hebben zo weinig mogelijk contact met de lokale bevolking.

Nieuwskanaal Vice maakte enkele jaren geleden een reportage vanuit Pyongyang:

Levensgevaarlijk voor westerlingen

Bovendien moet je, zeker als westerling, uiterst voorzichtig zijn als je naar Noord-Korea afreist. Zo werd de Amerikaanse student Otto Warmbier tot meer dan tien jaar dwangarbeid veroordeeld omdat hij voor de grap een propagandaposter uit de kelders van zijn hotel gestolen had. Het resultaat: na een dik jaar werd Warmbier in coma weer naar de VS gevoerd met ernstige hersenschade. Niemand weet precies wat hem overkomen is.

Enkele foto’s van het straatbeeld van Pyongyang:

Meer
Lees meer...