Noord-Korea heeft vier raketten richting Guam gepland en Trump krijgt nu ook zegen van God om Kim aan te vallen

Het Noord-Koreaanse leger heeft details bekendgemaakt van het plan om raketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. En ondertussen heeft Donald Trump de zegen van God himself gekregen blijkbaar om Kim Jong-un uit te schakelen volgens één van zijn adviseurs. En wat als hij dat doet? 

Dominee Robert Jeffress, leider van een evangelische kerk in Texas en spiritueel raadgever van Trump, heeft laten weten dat “de president de morele autoriteit heeft om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un uit te schakelen”. Die toestemming heeft hij volgens Jeffress van God gekregen.

“Als het gaat om hoe we de kwaadaardigen moeten behandelen, is de Bijbel heel duidelijk: God heeft de machthebbers volledige macht toegekend om alle nodige middelen te gebruiken – inclusief oorlog – om het kwaad te stoppen”, zei Jeffress. “In het geval van Noord-Korea heeft God Trump gezag gegeven om Kim Jong-un uit te schakelen.”

Jeffress was blijkbaar de inspiratie van Trump om te zeggen dat Noord-Korea “will be met with fire and fury like the world has never seen.” De geestelijke, die door Trump als een soort privé-dominee wordt ingeschakeld (hij leidde onder meer de kerkdienst voor zijn inauguratie), haalde daar zelf de mosterd voor bij Harry Truman, en diens aankondiging van het droppen van de eerste atommbom op Hiroshima.

Volgens Jeffress, die een belangrijk klankbord is voor de miljoenen evangelistische Amerikanen die Trump in het zadel hielpen, geeft de bijbel Trump “the authority to do whatever, whether it’s assassination, capital punishment or evil punishment to quell the actions of evildoers”.

Raketten naar Guam

Ondertussen blijft de zaak escaleren. Als leider Kim Jong-un het bevel geeft, zullen vier raketten worden afgevuurd naar Guam hebben de Noord-Koreanen laten weten.

De bekendmaking is een nieuwe stap in de escalatie van de verhoudingen tussen de VS en Noord-Korea.

Trump sprak dinsdag felle, waarschuwende woorden over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, waarna Noord-Korea dreigde met “een totale oorlog”. In die reactie werd al de mogelijkheid geopperd van een aanval op Guam, een Amerikaans eiland ten oosten van de Filipijnen.

In een nieuwe verklaring zegt generaal Kim Rak-gyom dat de raketten naar Guam een cruciale waarschuwing aan het adres van de VS zullen zijn. Het gaat volgens hem om Hwasong-12-raketten, die over Japan zullen vliegen en 3356,7 kilometer zullen afleggen.

Het dreigement van Trump van eerder deze week, dat Noord-Korea “vuur en woede” te wachten staan, doet de generaal af als “een boel onzin”. “Een normale dialoog is niet mogelijk met zo’n kerel, die verstoken is van elke ratio. Alleen absoluut geweld helpt bij hem.”

Het Guam-plan is bijna klaar om te worden gepresenteerd aan Kim Jong-un, stelt de generaal. Vervolgens is het “wachten op zijn bevel”.

De gouverneur van Guam verzekerde de eilandinwoners gisteren ervan dat ze geen gevaar lopen. Hij wees op de verschillende vormen van verdediging die de Amerikaanse regering het eiland ter beschikking stellen.

Zuid-Korea reageert

Zuid-Korea heeft inmiddels gereageerd op de verklaring van generaal Kim Rak-gyom. Het land zegt voorbereid te zijn om samen met bondgenoot Amerika direct te reageren als Noord-Korea daadwerkelijk tot militaire actie overgaat.

Volgens Seoul stelt Noord-Korea, met de recente uitspraken over een aanval op het Amerikaanse eiland Guam, Zuid-Korea en het bondgenootschap van de Verenigde Staten en Zuid-Korea op de proef.

Legervoorman Roh Jae-cheon stelde dat Zuid-Korea direct in actie zal komen mocht Noord-Korea daadwerkelijk tot militaire acties overgaan. Toch heeft Seoul nog geen indicaties dat er een directe aanval op handen is vanuit het Noorden.

De Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land van plan is om militair in actie te komen. “Niets dat ik heb gezien of weet, wijst erop dat de situatie drastisch veranderd is in de laatste 24 uur.” Tillerson zegt dat Trumps dreigende woorden een “sterke boodschap vormen in een taal die Kim Jong-un begrijpt.”

Wat als?

Volgens de adjunct-directeur van denktank Royal United Services Institute (RUSI) in Londen, Malcolm Chalmers, beschikt Noord-Korea ondertussen over een zeer uitgebreid oorlogsarsenaal. Nucleaire en chemische wapens worden gemaakt in bunkers, diep onder de grond in een uitgestrekt netwerk van tunnels. “Beslist niet makkelijk om aan te vallen”, volgens de Noord-Korea-expert.

Het regime in Noord-Korea zou ondertussen tussen 15 en 60 kernwapens hebben. Pyongyang beweert daarmee het Amerikaanse continent te kunnen bereiken.

Om een kernramp te voorkomen bij een conflict, moet de VS als eerste deze dreiging wegnemen. Dat zou met precisiebombardementen op raketinstallaties, productiefaciliteiten voor raketten en misschien op nucleaire installaties moeten gebeuren.

Volgens Chalmers zullen Zuid-Korea en de VS hun krachten bundelen. Speciale commando’s en luchtaanvallen spelen daarbij een cruciale rol. Die moeten zo snel mogelijk de belangrijkste doelen uitschakelen, onder wie dictator Kim Jong-un. De Brit schat de kans erg klein dat dat lukt voordat het conflict escaleert.

Seoul in trouble

“Het gevaar van zo’n beperkte aanval is dat het Noord-Korea meer kans geeft om terug te slaan”, zegt Chalmers. Het regime zal volgens hem sowieso proberen een of meerdere kernwapens af te vuren.

De Zuid-Koreaanse hoofdstad zal worden bestookt met traditionele wapens. Seoul ligt op 60 kilometer van de grens en heeft bijna tien miljoen inwoners. Alleen al met traditionele artillerie kan het Noord-Koreaanse leger deze stad in een vuurzee veranderen zeggen experts.

Zelfs als het zou lukken om Kim Jong-un af te zetten voordat de Noord-Koreaanse kanonnen bulderen, dan is er nog een groot probleem: Amerika en Zuid-Korea worden volgens Chalmers in die situatie bijna gedwongen tot de bezetting van het communistische land. Met bloedige opstanden én een knallende ruzie met China tot gevolg. “Het is haast onvoorstelbaar dat Peking dit zal toestaan. Dat zit niet te wachten op een grens van 800 kilometer vol Amerikaanse militairen.”

Meer
Lees meer...